Hát sehogy nem lehet már végre megszabadulni Opreától??

Lemondott, de még legalább egy hétig szenátor marad.
Hirdetés

Gabriel Oprea korábbi belügyminiszter és kormányfőhelyettes végre-valahára pénteken bejelentette a lemondását azután, hogy szenátus nem hagyta jóvá, hogy a DNA bűnvádi eljárást indítson ellene gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

A lemondása előtt országszerte tüntetések zajlottak, a demonstrálók a szenátusi mentőöv és a politikusok mentelmi jog mögé bújása ellen tiltakoztak.

Miután több politikus is jelezte, nehézségekbe ütközik a szenátusi szavazás megismétlése, Klaus Iohannis államfő is azt pedzegette, hogy jobb lenne, ha Oprea önként megválna szenátori mandátumától, hogy a DNA végezhesse a dolgát.

Ez meg is történt, Oprea pedig hétfőn benyújtotta lemondását. A törvényes előírások szerint a szenátori mandátum csak akkor szűnik meg, ha a lemondást bejelentik a plénum előtt, ezt megelőzően napirendre kell tűzni a felsőház állandó bizottságában is. Csakhogy az állandó bizottságnak legközelebb egy hét múlva lesz ülése. Lehetett volna hétfőn is, de a szenátorok aznap az egyetemi év fáradságos megnyitásával lesznek elfoglalva, így nem lesz munka a felsőházban.

Gabriel Oprea így még egy hétig szenátor marad, a DNA pedig nem dolgozhat az ügyén.

Hirdetés