Etnikai diszkrimináció a Maros megyei oktatásban

Akadályozni próbálják az iskolaigazgatói tisztségre pályázó magyarokat.
Hirdetés

Panaszt tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) a marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), mivel megítélésük szerint a Maros megyei tanfelügyelőség diszkriminálja az iskolavezetői tisztségekre pályázó magyarokat.

Szeptember 13. és október 2. között zajlik a beiratkozás az iskolaigazgatói és aligazgatói versenyvizsgákra. A törvényes előírások szerint azokban az iskolákban, ahol az oktatás kizárólag valamely kisebbség nyelvén történik, az igazgatónak kötelessége ismerni az adott kisebbség nyelvét. A vegyes tannyelvű iskolákban az igazgatónak vagy az aligazgatónak ismernie a nyelvet.

Ezt utóbbi előírás a Maros megyei tanfelügyelőség értelmezésében csak az aligazgatóra vonatkozik, holott a törvény azt is lehetővé teszi, hogy a kisebbség nyelvét ismerő személy igazgató is lehessen. A tanfelügyelőség szeptember 19-én kiadott egy határozatot, abban pedig egy táblázat megszabja, hogy a megyében működő vegyes tannyelvű iskolákban csak az aligazgató lehet az a személy, akinek tudnia kell magyarul.

A Cemo-t megkereste több, jelenleg is tisztségben levő magyar iskolaigazgató, akik arra panaszkodnak, hogy a tanfelügyelőség és az iskolai szakszervezeti vezetők folyamatosan nyomást gyakorolnak rájuk, hogy ne pályázzanak az igazgatói tisztségre és csak aligazgatók legyenek.

Mivel a Cemo és az RMPSZ szerint a Maros megyei tanfelügyelőség határozata diszkriminatív és törvénytelen, mindkét szervezet panaszt tett a diszkriminációellenes tanácsnál.

Hirdetés