Meghalt Ioan Gyuri Pascu

Az anyai ágon magyar származású művész hétfő hajnalban hunyt el.
Hirdetés

Az előadót otthonában érte a halál, melynek okát szívrohamban állapították meg a helyszínre érkező rohammentősök. 55 éves volt.

A rendkívül sokoldalú előadó és alkotó 1961 augusztus 31-én született a Szeben megyei Szentágotán, római katolikus és ortodox szülők gyermekeként.

Középiskolai tanulmányainak elvégzése után 1980-ban felvételizett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István színművészeti egyetemre, de nem vették fel. Egy ideig esztergályosként dolgozott, majd – a kötelező katonai szolgálat után – 1984-ben felvételizett a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem bölcsészkarára, amit sikerrel elvégzett, román–spanyol szakon. És közben folyamatosan zenélt, rádiózott, színjátszó csoportokban játszott.

Pascu karrierje az 1989-es rendszerváltás után felívelt. Országszerte turnézott, szólóban és különböző zenekarokkal, többek között együttműködött Lucian Pintilie és Cristian Mungiu filmrendezőkkel, a legkülönbözőbb színházi szerepekben láthatta a közönség. Talán legsikeresebb szerepét a Divertis nevű, szatirikus rendszerkritikát masszívan művelő humorista csoport tagjaként nyújtotta.

Hirdetés

Pascu sohasem tagadta magyar származását, sőt, adott esetben oda is mondott a mélyrománoknak. A 2014-es elnökválasztási kampány során például Tudor Gheorghe nacionalista énekes teljes mellszélességgel kiállt Victor Ponta mellett. Pascu nyílt levélben reagált a nagyromán propagandára, melyben többek között ezt írta: „Az erre a földre született, vegyes és más nemzetiségű családokból származók nevében megengedem magamnak, hogy elnézést kérjek öntől, amiért nem vagyunk olyan mély és élő románok, mint ön.”

 

Hirdetés