A hír, amire már jó ideje vártunk: lemondott Oprea

Előtte még írt egy levelet a szenátus elnökének, melyben a hétfői szavazás megismétlését kérte.
Hirdetés

Lemond szenátori mandátumáról Gabriel Oprea volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, akit a korrupcióellenes ügyészség (DNA) gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsít. A politikus pénteken a Facebookon jelentette be lemondását, miután a szenátus a hét elején elutasította az ügyészség azon kérését, hogy bűnvádi eljárást indíthasson Oprea ellen. A felsőház döntése nagy felháborodást váltott ki, csütörtökön több ezer ember vonult utcára emiatt.

Gabriel Oprea az ellene zajlott országos tüntetések másnapján levelet írt Călin Popescu Tăriceanunak, a szenátus elnökének, melyben azt kérte: ismételjék meg a mentelmi jogáról szóló szavazást.

„Nem az volt a szándékom, hogy elfussak az igazságszolgáltatás elől” – írja a levelében, miközben éppen ő volt az, aki hétfőn még azt kérte szenátoroktól, hogy ne hagyják jóvá a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kiadására vonatkozó kérését.

Oprea azt is elmondta: szeretné, ha igazságot szolgáltatnának Bogdan Gigină halálának ügyében, de szerinte az ellene irányuló eljárás nem az igazságról, hanem a bosszúról szól.

Hirdetés

Oprea kijelentéseire többen is reagáltak: Klaus Iohannis jelezte, hogy amennyiben nem lehet megismételni a szavazást, Opreának le kell mondania; a szociáldemokrata Ioan Chelaru, a szenátus alelnöke azt nyilatkozta, hogy a szavazás megismétlése nem lehetséges, mert senki nem nyújtott be óvást a hatályos időn belül; Liviu Pop, a szenátus illetékes bizottságának alelnöke is megerősítette a Chelaru által mondottakat, és egyetértett Oprea távozásának szükségességében.

Mindezek után Opreának nem maradt más választása: lemondott szenátusi mandátumáról, ami azt jelenti, hogy elvesztette mentelmi jogát, és a DNA megkezdheti az eljárást ellene.

Hirdetés