Klemm nem kommentál, de nem is örül

Mármint annak, hogy a szenátus nem engedi a DNA ügyészeit Gabriel Opreához férkőzni.
Hirdetés
Naná hogy megkérdezték Hans Klemm amerikai nagykövetet – aki nemrég a székelyzászlós fotójával verte ki a biztosítékot a román politikai élet és média egy részében -, hogy mit szól ahhoz, hogy a szenátus tegnap nem volt hajlandó felfüggeszteni Gabriel Oprea mentelmi jogát. 
 
Az ügyészség ugyanis csak akkor indíthat bűnvádi eljárást ellene,
 

ha Opreát már nem védi a mentelmi jog,

az ügyészek pedig gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, amiért szokásához híven rendőri felvezetéssel és a bukaresti forgalomhoz képest szélsebesen akart hazahajtatni, a sebesség és az időjárási körülmények miatt pedig Bogdan Gigina motoros rendőr belecsúszott egy munkagödörbe.
 
Egyedi eseteket nem kommentál, de
 

egy demokráciában a törvény előtt mindenki egyenlő,

válaszolta a Mediafax megkeresésére Hans Klemm.
 
Ez Romániában egyáltalán nem érvényesül az igazságügyi miniszter szerint. Raluca Prună ma annyit jegyzett meg az eset kapcsán, hogy nem az a gond Romániában, hogy ne rendelkezne megfelelő törvényekkel, hanem hogy mindig megnézzük, kire alkalmazzuk, és kire nem az etikai kódexek és a törvények előírásait.
 
A tegnapi plénumon 73 szenátor szavazott arra, hogy az ügyészek ne vizsgálhassák Gabriel Oprea érintettségét az ügyben, 45 megszavazta az ügyészek kérését, hat szavazatot érvénytelenítettek.
 
Bár a szavazás titkos volt, a hírügynökség 24 olyan szenátort azonosított, akik az ügyészek kérése ellen szavazva megvédte Opreát a bűnvádi eljárástól. A 24 szenátor között van szociáldemokrata, Tăriceanu-féle liberális, Egyesült Romániá-s és olyan is, aki Oprea volt pártjának, a Románia Haladásáért Szövetségnak a tagja volt.
 

Járulékos veszteség

– így foglalható össze magának Gabriel Opreának az értékelése a motorosrendőr haláláról. A tegnapi szenátusi szavazásról annyit mondott ma, hogy a parlamenti procedúrákat nem ő alkotta, és azért kérte kollégáit, hogy a DNA kérése ellen szavazzanak, mert saját magát ártatlannak tartja.
 
„A szolgálati kötelesség teljesítése közben tragédiák is történnek” – nyilatkozta ma a legfelső bíróság épülete előtt, ahol azért kellett megjelennie, mert újabb tárgyalási fordulóhoz érkezett az az ügy, amelyben a belügyi titkosszolgálat (DIPI) operatív költségvetésének szabálytalan elköltésével vádolják.
 
A Bogdan Gigina motorosrendőr halálát vizsgáló ügyészek gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indítottak volna vizsgálatot Gabriel Oprea ellen.
 

Hirdetés