Kik bábáskodnak az új országterv születésénél?

Egy kormánytag, tíz pártdelegált és ugyanennyi szakértő alkoltja az elnöki szupercsapatot. Az RMDSZ is ott lesz.
Hirdetés

Mindegyik parlamenti párt két-két politikusát delegálhatta a Klaus Iohannis által életre hívott munkacsoportba, mely Leonard Orban és Cosmin Marinescu elnöki tanácsadók irányításával hamarosan megkezdi működését. Az RMDSZ Winkler Gyula EP-képviselővel és Korodi Attila parlamenti képviselővel lesz jelen az elnöki szupercsapatban, melynek célja egy új országterv készítése, és Románia EU-ban betöltött szerepének újraértelmezése.

A Cotroceni-palota sajtószvivője, Mădălina Dobrovolschi keddi bejelentése szerint a delegáltak 2017 második feléig elkészítik és közvita tárgyává teszik jelentésüket, amelyet a havi rendszereséggel tartott gyűlések alkalmával dolgoznak ki. Ebben az ország rövid és hosszú távú terveit, Románia fejlődési irányvonalait foglalnák össze, konkrét célkitűzéseket is meghatározva. A sajtó érdeklődésére a szóvivő elmondta: a nem parlamenti pártok részvételi lehetőségéről a választások után döntenek.

A munkacsoport tagja többek között Cristian Popa, a Román Nemzeti Bank volt alkormányzója, Dan Dungaciu geopolitikus, Ioan-Aurel Pop, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora, Vasile Pușcaș történész. A kormányt Vasile Iuga, a PwC Románia tanácsadó cég menedzsere képviseli.

A teljes névsor az alábbi linken található. 

Hirdetés