Már gyűjti az aláírásokat az RMDSZ

A cél 200 ezer szignó.
Hirdetés

Megkezdte az RMDSZ az év végi parlamenti választáson történő induláshoz szükséges támogatói aláírások gyűjtését – közölte pénteken a szövetség.

A szövetség vezetése 200 ezer aláírást akar gyűjteni, amit október 10-én terveznek iktatni a választási hatóságnál. Országszerte minden megyei és területi RMDSZ-székházban, valamint a szövetség színeiben tisztséget nyert polgármesterek hivatalában is aláírhatóak a támogatói ívek.

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke pénteken az MTI-nek elmondta: a december 11-i választás azért fontos, mert a parlamentben az RMDSZ-en kívül nincs más, aki kiállhat a magyar ügyért Bukarestben. Hozzátette: a parlamenti pártok közül kizárólag az RMDSZ számára jelent prioritást Erdély fejlesztése. Rámutatott: azért akarnak minél több embert megkeresni, mert az aláírásgyűjtés a kampány része, és szavazóik mintegy felét akarják ezáltal megszólítani.

Kifejtette: a romániai magyarok a politika megújítását várják az RMDSZ-től. Szerinte már a júniusi önkormányzati választáson is igaz volt, de most különösen az, hogy az RMDSZ új arcokkal és elképzelésekkel vág neki a választási kampánynak. Példaként említette, hogy a befutó helyeken levő jelöltek több mint fele korábban nem volt törvényhozó, ezért az RMDSZ parlamenti frakciója jelentős mértékben meg fog újulni.

Hirdetés

Mint ismeretes,  december 11-én tartják a parlamenti választásokat. Az RMDSZ-nek a választási törvény értelmében a szavazati joggal rendelkezők 1 százalékának az aláírását kell összegyűjtenie ahhoz, hogy indulhasson a választáson. Ez több mint 180 ezer támogató aláírást jelent.

A szövetség listáján kapott két befutó helyet a Biró Zsolt vezette Magyar Polgári Párt (MPP) is.

Hirdetés