2016: több mint egymillió külföldi turista Romániában

Az Országos Statisztikai Hivatal vette az abakuszt és kiszámolta nekünk.
Hirdetés

A hivatalos adatok szerint egész pontosan 1.092.600 külföldi érkezett és szállt meg valamely turisztikai egységben Románia területén, 2016 első szemeszterében. Ezek a külföldiek összesen 2.761,6 millió lejt hagytak itt.

A legfőbb cél, amiért a külföldiek idelátogattak: üzleti ügyek, kongresszusok, konferenciák, tanfolyamok, vásárok és kiállítások (a vendégek 59 %-a). Őket követik a magáncélból érkezők (41 %). Magáncél persze szintén sok van: kirándulás, bevásárlás, kulturális és sportesemények, baráti és rokoni látogatás, orvosi kezelés, vallási okok, átutazás stb. 

Amint az sejthető, a turisták a szállásért fizettek a legtöbbet (53 %), ezt követik az éttermekben és szórakozóhelyeken otthagyott összegek (16,3 %), a harmadik helyen a bevásárlás (12,6 %) áll.

A legtöbb külföldi turista repülőgéppel érkezett Románia területére (73,3 %). A második helyen – messze lemaradva – a saját gépkocsival utazók állnak (14 %), utána következnek a buszok (10,1 %) és az egyebek (2,6 %). Itt érdemes megfigyelni, hogy a vonatok gyakorlatilag bekerültek az egyéb kategóriába, ami nem valami hízelgő a hazai vasúti szolgáltatásokra nézve.

A tavalyi év hasonló időszakához képest a Romániába látogató külföldi turisták száma 100.000 fővel, az itt elköltött pénz összege pedig 18 millió lejjel növekedett. Ami végső soron örvendetes dolog.

Hirdetés