Amerikai nagykövet székely zászlóval

Fotózkodott az arany-kék lobogóval! Most mi lesz, váj, váj!
Hirdetés

A székely zászlóval fotózkodott amerikai nagykövet – szinte kivétel nélkül ezzel a címmel számolnak be a román lapok és portálok arról, ami valóban történt: a Székelyföldre látogató Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete a székely zászlóval pózol Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke, valamint Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke társaságában. Bár Kató Bélát nem említik, gyaníthatóan nem tudják, ki ő.

A fotót Antal Árpád tette közzé kedd este a Facebook-oldalán. A kísérőszöveg román nyelvű részében azt írja a polgármester: „A székely közösség zászlaját ajándékoztuk az amerikai nagyökvetnek, azt a zászlót, amely a székely közösség iránti hatósági tisztelet hiányának jelképévé is vált. Ezt a zászlót első ízben 1599-ben használták, amikor a székelyek Vitéz Mihály vajda mellett harcoltak”.

Az Evenimentul Zilei, az Adevărul, a Gândul, a Cotodianul és más portálok mellett a Hotnews is lehozta a hírt, amely a többiektől eltérően az amerikai nagykövetségen érdeklődött a fotó elkészülésének körülményeiről. Kérdéseikre egyelőre nem kaptak választ.

Hirdetés