Ezüstérmet nyert az asztaliteniszező Csonka András a paralimpián

Négy ezüst- és négy bronzérmet szereztek eddig a magyar sportolók.
Hirdetés
Az asztaliteniszező Csonka András ezüstérmet nyert az S8-as kategória versenyében a riói paralimpia keddi versenynapján.
 
A 27 éves sportoló, aki oxigénhiánnyal született, emiatt a jobb karját csak nagyon korlátozottan tudja használni, a kínai címvédővel, Csao Suajjal játszott a döntőben. Sérülése miatt Csonka nem kézből, hanem ütőről szervál, és ugyanígy tett ellenfele is, akinek hiányzik a bal karja.
 
Az első szett hamar elment, majd a másodikban, a kínai 6–4-es vezetésénél időt kért Aranyosi Péter edző. Nem használtak azonban a jó tanácsok, a folytatásban is az ázsiai játékos irányított, így tíz perc elteltével már 2–0-ra vezetett.
 
A harmadik játszma sem hozott fordulatot, Csao néhány perc elteltével öt meccslabdához jutott, és bár Csonka ezek közül négyet hárított, az ötödiket már nem, így 3–0 lett a találkozó végeredménye.  
 

„Egyáltalán nem vagyok csalódott,

örülök az ezüstéremnek. Alig hibáztam, szervát sem rontottam, ami nagy szó. Úgy éreztem, jól ment a játék, reggel, amikor felkeltem, akkor is úgy éreztem, meglehet a győzelem, de ma jobb volt a kínai” – nyilatkozott a negyedik paralimpiáján szereplő magyar játékos. 
 
Csonka hozzátette: tavaly egy németországi versenyen legyőzte mostani ellenfelét. „Ő speciális kínai softtal játszik, kicsit másképpen jön az ütőjéről a labda, ezt próbáltuk lemodellezni a bemelegítésnél, de még ahhoz képest is kicsit másként jött a labda” – fogalmazott a magyar játékos.
 
Aranyosi Péter – az ép férfi válogatott szövetségi kapitánya – azt mondta Csonka Andrásról, azért is nagy dolog, amit elért, mert ő szinte a legsérültebb a kategóriájában, és háromszor annyit kell dolgoznia a sikerekért, mint a többieknek.
 
Csonka András szerdától csapatban is szerepel Zborai Gyulával, ott az a céljuk, hogy bekerüljenek a legjobb négy közé. A kecskeméti asztaliteniszező a riói magyar küldöttség nyolcadik érmét szerezte, négy bronz mellett ez a negyedik ezüst.
 

Az asztaliteniszező Major Endre negyedik lett

az S1-es kategória versenyében a riói paralimpián. Az autóbaleset miatt kerekesszékbe kényszerült szegedi játékos – a csapat meglepetésembere – a dél-koreai Nam Ki Vonnal került szembe a bronzmérkőzésen, és szoros csatát vívott vele.
 
Az első szett az ellenfélé lett, de Majornak a másodikban sikerült egyenlítenie. A folytatásban az ázsiai játékos remek szerváival nem igazán tudott mit kezdeni a magyar, így újra Namnál volt az előny. A negyedik szettben a továbbra is nagyszerűen adogató dél-koreai meccslabdákhoz jutott, Major hármat is hárított, de egyenlítenie ezúttal már nem sikerült, így lemaradt a bronzéremről.
 
Major Endre ezzel együtt nem lehet elégedetlen, mert nem tartozott az esélyesek közé, s már az bravúr volt tőle, hogy bejutott a legjobb négy közé.
 
A kategória aranyérmét az a brit Rob Davies nyerte, aki az elődöntőben a magyar játékost győzte le.

Hirdetés