Európa Kulturális Fővárosának zsűritagjait „ostromolja” a Musai-Muszáj

Nyílt levélben vázolják fel a kolozsvári többnyelvűség helyzetét.
Hirdetés

Kolozsvár lakosaihoz, az európai állampolgárokhoz és az Európa Kulturális Fővárosa projekt bírálóbizottságának zsűritagjaihoz intézett nyílt levelet három nyelven (angolul, románul és magyarul) a Musai-Muszáj kezdeményező csoport.

Emlékeztetnek arra, hogy miután a Fellebbviteli Bíróság eltörölte a többnyelvű helységnévtáblákat tiltó bírósági határozatot, a kolozsvári polgármesteri hivatal álláspontja továbbra is változatlan az ügyben, vagyis fenntartják, hogy „Kolozsvár magyar nemzetiségű lakosságának számaránya nem teszi lehetővé a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezését a helyi közigazgatási törvény alapján”.

A nyílt levélben felidézik, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címért benyújtott pályázatban Kolozsvár felvállalta az interkulturalizmus, sokszínűség, diszkrimináció-ellenesség és tolerancia értékeit. Hivatkoznak a 99/2002-es tanácsi határozatra, amely elrendelte a román, magyar és német nyelvű helységnévtáblák kihelyezését, valamint a Románia által is ratifikált Regionális és kisebbségi nyelvek európai chartájára.

„Ezért, habár értékeljük azt a – Kolozsvár Europa Kulturális Fővárosa pályázatában fellelhető –  kijelentést, mely szerint Kolozsvár »Európa kulturális sokszínűségére épít, és hozzájárul ahhoz, hogy az interkulturalitás egy mindennapos, megélt gyakorlattá váljon«, elkötelezzen hisszük, hogy az a város, amely elnyeri az Európa Kulturális Fővárosa címet, az interkulturalitás nem deklaratív, hanem performatív modelljét kell felmutassa” – szögezi le a Musai-Muszáj nyílt levele.

Hirdetés