Dőlni fog az újdonság a színpadról

8 bemutató és 20 fesztiválelőadás a kolozsvári magyar színház idei évadjában. Tompa Gábor új színházat is építene – csak nem idén.
Hirdetés
Most ősszel a 225. évadjába vág bele a kolozsvári magyar színház – hangsúlyozta Tompa Gábor igazgató mai évadnyitó sajtótájékoztatóján, ahogy tegnap este Szép Gyula operaigazgató is az évadnyitó koncerten. Merthogy a kolozsvári a legrégebbi és jogfolytonos hivatásos színház magyar nyelvterületen, társulata 1792-ben már játszott a főtéri Rhédey-palotában.
 
Az új programok miatt a színházigazgató fordulópontként vezette fel az új évadot: műhelyt nyitnak a fiatal rendezők számára, 2017-ben pedig olyan filmrendezőket hívnak meg a színházi közegbe, mint Szász János, Cristi Puiu, Mundruczó Kornél, Tudor Giurgiu, Hajdú Szabolcs. A magyar rendezők már dolgoztak színházban, az említett román filmesek még nem, és nem kötik meg a kezüket: színdarabot vagy akár saját történetet, forgatókönyvet is feldolgozhatnak.
 

Az évad első bemutatóját

október 7-én tartják: Yuri Kordonsky rendezésében láthatjuk Gorkij Éjjeli menedékhely című drámáját. A bukaresti Bulandra Színházzal sokat dolgozó Kordonsky a Yale Egyetemen is tanít rendezői szakon. Az Éjjeli menedékhely ritkán kerül színpadra Kolozsváron, de akkor emlékezetes. Tompa Gábor szerint ez volt Harag György egyik legizgalmasabb előadása, de csak tizenegyszer játszották.
 
Éjjeli menedékhely
 
A készülő Éjjeli menedékhely próbáját Biró István fotózta
 
Újdonság, mert ősbemutató lesz Dragomán György Kalucsni című darabja, amelyet eredetileg Szász János rendezett volna, de más munkái miatt a marosvásárhelyi születésű regényíró szövegeinek egyik legjobb ismerője és beszélgetőpartnere a kolozsvári nyilvános beszélgetéseken, Visky András viszi színre, legelőször november 16-án.
 
Újdonság, mert közösségi színházi projekt a Szüleink előadás. Vargyas Márta fiatal rendező koordinálásával már január óta készülnek az interjúk 14-18 év közötti fiatalokkal és szüleikkel, a szövegekből készül a darab. Valószínűleg nemcsak a szüleik fognak meglepődni. Még nem biztos, hogy a meginterjúvoltak színpadra lépnek-e, a november 6-i bemutatón kiderül.
 

Újdonságokat fogunk látni az ötödik Interferenciák fesztiválon

november 24. és december 4. között: tíz nap alatt húsz előadást a város különböző színpadjain. Jön az ukrán fenegyerek, Andrij Zholdak macedóniai Elektra-rendezése, a németországi Schauspielhaus Bochum és a stuttgarti Schauspiel, de olyanok is, akik a korábbi kiadásokon már hatalmas élményeket szereztek: az írországi Brokentalkers társulat vagy a dél-koreai Pansori Project – ZA.
 
Az ötödik kiadás témája az idegenség, címe Az idegen odüsszeiája. A temesvári Helmut Stürmer dadaista színházi installációjáról, a Fuchsiadáról például biztosan nem az otthonossága miatt fogunk beszélni. De benézünk az otthonszínházba is, mert jön Hajdú Szabolcs (később saját otthonában megfilmesített) előadása is, az Ernelláék Farkaséknál.
 
Abszolút újdonság lesz a Remarul Vagongyár mint előadáshelyszín: ha minden összejön, és ki tudják fűteni, akkor ott nézhetjük meg a nagyváradi Regina Maria Színház előadását: Az éjszaka szívében – Lear epizód.
 

Légy jó mindhalálig

– ez lesz az idei – pontosabban már 2017-es – zenés előadás fiataloknak. A Móricz Zsigmond regényéből készült musicalt Béres László rendezi sok gyerekszereplővel. Novemberben kezdik válogatni őket, az előadást először januárban láthatjuk.
 
Tavasszal teljesen átveszik a terepet a fiatalok. Márciusban mutatják be Maurice Maeterlinck A vakok című darabját, amelyet a jelenleg Marosvásárhelyen mesteriző Nagy Botond rendez. Az ukrán Andriy Zholdak Ibsen-darabot rendez, a Romsersholmot, ezt is márciusban láthatjuk először.
 
Májusban Sinkó Ferenc Hormon címmel ismét a mozgást helyezi a szöveg előterébe, és tovább kutatja a test lehetőségeit – árulta el Tompa Gábor. Az évad utolsó bemutatóját pedig a színházigazgató amerikai tanítványa, Tom Dugdale rendezi, Tennessee Williams A vágy villamosa című darabját viszi színpadra.
 

Továbbra is műsoron

Ha még nem láttuk volna, és végre megnéznénk az előző évadok sikerdarabjait, akkor ezekre ülhetünk be a 2016-2017-es idényben: Öregek könyve, Pour toujours (Mindörökké), A pelikán, A kétbalkezes varázsló, Amerika, Julius Caesar, Hullámtörés, #hattyúdal, Aki elzárja az éjszakát, Caravaggio Terminal, Ivanovék karácsonya, Viktor, avagy a gyermekuralom, Csipke, Hedda Gabler, Születésnap, Suttogások és sikolyok, Leonce és Léna, Julie kisasszony, Ványa bácsi.
 

Milyen esélyt ad Tompa Gábor Kolozsvárnak

az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséhez? – hangzott az első, nem előadásokhoz kötődő kérdés a sajtótájékoztatón. A színházigazgató szerint Temesvárnak ugyanakkora esélye van elnyerni a címet, mert ott például magától értetődő az etnikumok közötti párbeszéd.
 
Kolozsvár viszont rászorulna a címmel járó programdömpingre épp azért, mert itt több, egymással nem érintkező etnikai és kulturális közösség él, és jó volna, ha kolozsváriként ezek egymásra találnának, és elkezdenének kommunikálni – véli Tompa Gábor.
 

Parkolódráma

Elhúzódó és nem színházi konfliktusra lehet számítani a színházépület előtt kialakított parkoló miatt. Egyes civil csoportok nehezményezik, hogy a nyilvános parkolót a színház gyakorlatilag lezárta saját használatra, a színházigazgató pedig nehezményezi, hogy egyedül a magyar színháznak nincs saját parkolója a közintézmények közül, és az épület körül forgalmi rend megváltozásával nagyon bonyolulttá vált a színház megközelítése például a naponta közlekedő kamionok számára, amelyek a díszleteket hozzák-viszik a sétatéri épület és a kisbácsi díszletraktár között.
 
A színház és parkolója
 
A színház és parkolója
 
Dan Tarcea alpolgármester korábban azt ígérte a civileknek, a parkolónak csak egy részét engedik át a színháznak kizárólagos használatra. Kérdésünkre ma Tompa Gábor megerősítette, hogy a felújított terecskén kialakított teljes parkolóra kaptak – egyelőre ideiglenes – engedélyt a másik alpolgármester, Horváth Anna közbenjárására. Ezért le is zárták egyelőre csak műanyag szalaggal, később kártyával működő sorompóval fogják.
 
Az épületben két intézet is működik, a színház és az opera, együtt több mint 400 alkalmazottal, a nézőtér pedig 900 fős közönséget tud fogadni. Nemhogy saját parkolója nincs, fejtette ki az igazgató, de a Széchenyi térre évekkel ezelőtt ígért mélygarázs sincs még sehol. Ha az épület előtti parkolót meg kell osztaniuk, nem fogják tudni biztosítani a zavartalan behajtást az udvarra a díszletszállító kamionjaik számára.
 
A civilek közterületféltő és a színház műszaki szempontjai mellett ott van még a színházat gyalog, a Malom / Baritiu utca felől megközelítő néző szempontja is. És nagyjából mindenki onnan közelíti meg, aki a város keleti, déli vagy központi részéből érkezik. A tegnap esti koncert előtt olyan sűrűn parkoltak oda az autók a bringasávtól egészen a falig, hogy gyalogosként csak egyvalamiben választhattam: melyik autó oldalát töröljem tisztára az ünnepi viseletemmel.
 
A színház előtti megállók
 
Villamosmegállók, három sávnyi közút és kerékpársáv a színház előtt
 
A tér felújításával megváltozott forgalmi rend nemcsak a parkolást, hanem az autós megközelítést is elképesztően túlbonyolítja, kifogásolta Tompa Gábor. Elmondta, hogy még Gheorghe Funar nacionalista polgármester ötlete volt, hogy a Malom utcai villamosmegállókat a magyar színház elé költöztessék (bár ez csak a Funar-korszak után valósult meg) szándékosan azért, hogy megnehezítsék az eljutást a színházba.
 
Villamosozóként kényelmes lenne éppen a színház előtt leszállni (bár a színházon és a parkon kívül nincs más közérdekű úticél a megálló szomszédságában), de akadálypályává nehezítették azzal, hogy a keskeny járdaszigetről rögtön egy forgalmas útra kell lelépni, majd egy bringsávot kell keresztezni ahhoz, hogy a néző eljusson a színház bejáratához.
 
Mivel a villamossínek és a megállók elválasztják egymástól az ellenkező irányú közúti sávokat, nyugatról a Szamos partján érkező autósok, kamionosok meg kell, hogy kerüljék a teljes Széchenyi teret ahhoz, hogy a Malom utcáról érkezve be tudjanak hajtani a színház elé vagy az udvarára. A keleti irányba távozóknak pedig a Szamos partján kell elindulni és megkerülni a teljes sétatéri parkot. A színház közlekedési mizériája az Interferenciák alatt fog csúcsosodni, amikor a külföldi színházak díszleteit szállító kamionokkal kell majd naponta megközelíteni valahogy a színház udvarát.
 
Irodaépület
 
A színház és az opera irodaépülete
 
Tompa Gábor hosszú távon abban látná a megoldást, hogy egy kisebb, 250-300 férőhelyes színházat építtessen a Szamos partján álló jelenlegi épület helyére, ahol most a két intézmény irodái működnek. A közlekedést pedig majd úgy kellene módosítani, hogy a színház épületegyütteséhez azon a sarkon keresztül lehessen behajtani.
 
De ez még nem az idei évad zenéje. A szeptemberi és októberi előadásokra viszont jegyek már vásárolhatók a jegymester.ro weboldalon, valamint a színház jegypénztárában.

Hirdetés