Megvan, ki fogja levezényelni a parlamenti választásokat

A korrupció- és plágiumgyanúba keveredett Petre Tobă múlt héten mondott le, ma nevezték ki az utódját.
Hirdetés
Dragoș Tudorachét, a miniszterelnöki hivatal eddigi vezetőjét belügyminiszterré, Paul Gheorghiut, a miniszterelnök eddigi kabinetvezetőjét pedig a miniszterelnöki hivatal vezetőjévé nevezte ki szerdán Klaus Iohannis államfő.
 
A két tisztségviselőt Dacian Cioloș kormányfő jelölte, miután a korrupciógyanúba keveredett eddigi belügyminiszter, Petre Tobă múlt héten bejelentette lemondását. Iohannis szerdán a távozó tárcavezető felmentéséről szóló elnöki rendeletet is aláírta.
 
A Mediafax értesülése szerint az elnök csütörtökön jelenti be, hozzájárul-e, hogy a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást folytasson Tobă ellen. Az alkotmány szerint hivatalban lévő vagy volt kormánytag ellen csak az államfő – ha pedig törvényhozó az illető, akkor a parlament – jóváhagyásával lehet bűnvádi eljárást indítani.
 
A korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnpártolással gyanúsítja Tobát, aki az ügyészek szerint megtagadta néhány önkényesen államtitokká minősített irat titkosításának részleges feloldását, és így akadályozta a belügyi titkosszolgálat tisztjeinek felelősségre vonását, akik a DNA szerint saját használatra vásároltak a szolgálat pénzén olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához, a beszerzésekről szóló iratokat pedig titkosították.
 
Tudorachét Brüsszelből hozta magával Cioloș szakértői kabinetjébe. A jogi végzettségű Tudorache bírói karrierjét hagyta ott 2002-ben a nemzetközi intézményekben (EBESZ, EU) betöltött különböző tisztségekért: a miniszterelnöki hivatal élére való kinevezése előtt, 2015 márciusa és novembere között az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyek főigazgatóságának koordinációs és stratégiai igazgatója volt.
 
Az új belügyminiszter feladata lesz egyebek mellett a december 11-ére kiírt parlamenti választások megszervezése. A kormány két új tagja szerda délután teszi le a hivatali esküt.

Hirdetés