RMDSZ: a település-összevonási terv a falurombolás folytatása

A bukaresti kormány a helyi autonómia helyett a központosítást erősítené.
Hirdetés

Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa határozottan ellenzi a települések rangsorolásáról és esetleges összevonásáról szóló, augusztusban közvitára bocsátott bukaresti kormányzati tervet.

A tervezet az RMDSZ önkormányzati tanácsa szerint nem más mint a kommunista „szisztematizálásnak” – vagyis Nicolae Ceaușescu falurombolási tervének – folytatása.

Nem a településhatárok újrarajzolására van szüksége Romániának,

hanem korszerű, az állampolgárokat tisztelő és kiszolgáló közigazgatásra – hangoztatja az állásfoglalás.

Az önkormányzati tanács elnöke, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök által aláírt dokumentum szerint ezzel szemben a törvénytervezet egyedüli célja, hogy a decentralizálás helyett megerősítse a központi irányítás befolyását a helyi hatóságok felett.

Nem új települési kategóriákat kell felállítani Romániában, hanem megfelelő eszközöket kell biztosítani a települések fejlődéséhez, egyszerűsíteni és digitalizálni a közigazgatást, elérhetővé kell tenni a közszolgáltatást minden állampolgár számára,

alkalmazni kell a helyi autonómiára vonatkozó törvényes előírásokat

Hirdetés

– vélik.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a lakosság csökkenését szakmai érvként használják fel, miközben az elmúlt 20 év következetlen gazdaságpolitikájának eredménye a népességcsökkenés. Ennek a folyamatnak a megállítása kell legyen a cél, nem pedig a működő rendszerek megszüntetése, azaz a közigazgatás lakosságszámhoz való igazítása” – olvasható az állásfoglalásban.

A bukaresti kormányzati projekt a lakosságszám, oktatási és egészségügyi intézmények szerint rangsorolná a településeket, és ösztönözné a jelentős népességfogyást elszenvedett közigazgatási egységek szomszédaikkal való önkéntes egyesülését. Az indoklás szerint az ország 3200 községe és városa közül 170 község és ötven város esetében tapasztalható jelentős (20-50 százalék közötti) lakosságcsökkenés.
A fejlesztési minisztérium tervezete szerint az „önkéntes” időszak 2025 végéig tartana: azokat a településeket, amelyek addig nem illeszkednek be a településkategóriáknál megszabott mutatókba, „kormányzati kezdeményezésre” vonnák össze a szomszédos településekkel.

Hirdetés