Problémás az emelt összegű gyed kifizetése

Mivel az eltörölt plafon miatt nőtt a kifizetendő összeg, amelynek jelentős hányadát a jogosultak minimális hányada használja fel. Van, aki 35 ezer eurós illetményt kap.
Hirdetés

A kormány nem kíván felső határt bevezetni a gyermekgondozási díj (gyed) esetében, és csökkenteni sem kívánja azt, csak felhívta a figyelmet a helyzetre – így kommentálta hétfőn este Dragoş Pâslaru munkaügyi miniszter a gyed júliusi emelése óta eltelt időszakra vonatkozó, a a munkaügyi tárca által hétfőn nyilvánosságra hozott, aggasztó adatokat.

Mint arról beszámoltunk, a parlament év elején fogadta el a törvényt, amely eltörölte a gyed felső határát. Addig az utolsó évi nettó átlagbér 85 százalékának megfelelő állami támogatást kapott a gyermeknevelési szabadságot igénylő szülő, de nem többet mint 3400 lejt. Az igénylőnek előre el kellett döntenie, hogy egy vagy két évig marad otthon. Azok a szülők, akik kétéves gyermeknevelési szabadságot kértek, legfeljebb 1200 lejes havi támogatásra voltak jogosultak.

Az új törvény eltörölte a gyed felső határát,

a 85 százalékos támogatás pedig akár két évig is folyósítható. A gyed alsó határa 600-ról legalább 1000 lejre emelkedett.

A minisztérium által hétfőn közzé tett adatok szerint már egy hónappal a törvénymódosítás hatályba lépését követően felborult a költségvetés, ezt a helyzetet pedig mihamarabb meg kell vitatni.

A gyed átlagos összege országos szinten 1404 lej volt, a legkisebb átlagot – 1182 lejt – Suceava megyében mérték, a legnagyobbat – 2445 lejt – pedig Bukarest első kerületében.

A hajmeresztő adatok szerint a 142 290 jogosultnak csupán 0,17 százaléka, vagyis 242 személy használta fel a teljes előirányzott összeg egyharmadát. Van olyan szülő, aki havi 35 ezer eurós illetményt kap.

Hirdetés

Mint kiderült, egy Szeben megyei vállalkozóról van szó, a férfi esetében kedden az összeg jogosságának kivizsgálásáig

felfüggesztették a támogatás folyósítását.

Július elseje után 129 226 nő és 13 764 férfi igényelt gyed-et. Az erre a célra júliusban kifizetett összeg elérte a 70 millió lejt, ami 20 millióval több az előzetes becslésénél.

Dragoş Pâslaru miniszter most közölte: a kormány nem korlátoz és nem csökkent semmit, a módosítást megszavazó parlamentnek viszont korrigálnia kell a helyzetet.
 

Hirdetés