Csak évente 90 napra törlik el a roamingdíjakat az EU-ban

És csak jövő júniustól. Alkalmi utazóknak jó, kint dolgozóknak vagy ingázóknak már nem.
Hirdetés
Közzétette a roamingdíjakra vonatkozó szabályok módosításának tervezetét az Európai Bizottság, amelynek értelmében az uniós állampolgárok 2017 júniusától évente 90 napig a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhatnak, küldhetnek SMS-t, és használhatják az adatkeretüket az Európai Unió területén.
 
A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a roamingdíjak fizetése alól
 

legfeljebb egy 30 napos egybefüggő időszakra lehet majd mentesülni,

a felhasználóknak ezt követően be kell jelentkezniük az otthoni hálózatról, amennyiben el akarják kerülni a felárakat.
 
Ez a korlátozás nem vonatkozna a határ menti ingázókra, a csak részben külföldön töltött napok ugyanis nem számítanának bele a 90 napos keretbe. Szakértők szerint a tervezet célja annak a megakadályozása, hogy az ügyfelek a kedvezőbb tarifák reményében ne a hazájukban működő szolgáltatók egyikénél, hanem egy másik tagállamban kössenek szerződést.
 
A tervezetet még a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia.
 
A bizottság nyilvános konzultációt folytatott az ügyben, és ennek nyomán arra tett javaslatot, hogy a szolgáltatók a korlátok túllépése után egy perc beszélgetés után legfeljebb 4 centet, egy megabyte adatforgalom után 0,85 centet, SMS-enként pedig 1 centet számolhassanak fel. 
 
Az elmúlt években fokozatosan csökkentek a roamingtarifák az EU-n belül, és
 

többször is kilátásba helyezték azok teljes eltörlését.

A romániai szolgáltatók jelenleg egy másik uniós országban kezdeményezett hívás után percenként 5 centet, fogadott hívás után 1,1 centet, SMS-enként 2 centet számolnak fel.
 
Az uniós tagországok közötti mobil távközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak megmarad a joguk az úgynevezett „tisztességes felhasználási irányelvek” alkalmazására, amelyek alapján továbbra is díjkötelezettséggel lesz sújtható a „visszaélésszerű barangolás”. A külföldi mobilhasználat akkor nem minősül visszaélésszerűnek, ha időnkénti utazáshoz kapcsolódik.
 

Hirdetés