Lemondott a belügyminiszter

Mivel bűnpártolással gyanúsítja a DNA. Ha miniszter maradt volna Petre Tobă, az államfő kellene engedélyezze a nyomozást.
Hirdetés
FRISSÍTÉS: Csütörtök este lemondott Petre Tobă belügyminiszter. Dacian Cioloș kormányfő elfogadta a lemondást, hétfőre ígért javaslatot új belügyminiszter személyére. A kinevezés Klaus Iohannis államfő feladata. Cioloș kormányfő még mielőtt tudta volna, milyen ügyről van szó, azt nyilatkozta, ilyen helyzetben annak a miniszternek, akit akit ő javasolt a szakértői kormányba, le kell mondania, vagy ha nem teszi meg, akkor ő kéri a lemondását.
 
 
Nagy napja van ma a DNA-nak: egy napon két belügyminiszter skalpját is begyűjtené. Gabriel Opreát a konvoját felvezető motorosrendőr halála miatt vonná bűnvádi eljárás alá, utódját pedig, Petre Tobă volt főrendőrt amiatt, hogy nem volt hajlandó feloldalni a titkosságát azoknak a dokumentumoknak, amelyeket Oprea másik ügyében, az illegálisan megvásároltatott szolgálati autójának ügyében kértek az ügyészek.
 
Emiatt a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) arra kéri az államfőt, engedélyezze bűnvádi eljárás indítását Petre Tobă ellen. A nem honatya miniszterek ellen csak akkor folytatható nyomozás, ha azt az államfő jóváhagyja.
 
A DNA szerint idén április elsején Petre Tobă belügyminiszterként önkényesen utasította vissza egyes iratok titkosságának részleges feloldását, holott ezek az iratok bizonyító erejűek Gabriel Oprea szolgálati visszaélésének ügyében, amelyben azzal gyanúsítják, hogy szabálytalan vásárlásokra költette a belügyminisztérium titkosszolgálatának büdzséjét. A nyomozók akkor azt kérték Oprea utódjától, hogy néhány minisztérium rendelet néhány bekezdésének titkosságát oldja fel.
 
Az ügyészek szerint a belügyminiszter ahhoz falazott, hogy a belügyi titkosszolgálat (DIPI) vezetői a szolgálat pénzéből saját használatra vásároltak olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához: például babaházat, homokozót, csúszdát, kártyacsomagokat, íjat, röplabdát, futópadot, elektromos sütőt, bőrkötésű könyveket vásároltak, illetve ünnepi vacsorák költségeit fedezték, a beszerzésről készült jelentéseket pedig titkosították.
 
Múlt héten a DIPI több vezetője, összesen 18 munkatársa ellen is bűnvádi eljárás indult, emiatt a kormányfő le is váltotta a szolgálat főnökét.
 
Petre Tobă visszautasítja a vádakat, ugyanakkor áll a vizsgálat elébe – jelentettebe közleményben csütörtök este. Úgy véli, a neki felrótt cselekmények mandátuma előtt történtek, és a DIPI-ügyben nyomozó ügyésznek hozzáférése volt minden állami titoknak minősített dokumentumhoz.

Hirdetés