Szlovákia már bent látná Romániát Schengenben

Legalábbis ezt szorgalmazta ma Miroslav Lajcák külügyminiszter Bukarestben.
Hirdetés
Szlovákia szorgalmazza Románia felvételét a schengeni övezetbe, hiszen semmi sem igazolja ennek halogatását, miután Románia teljesítette a csatlakozási feltételeket – jelentette ki Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter kedden Bukarestben, ahol Lazăr Comănescuval, a román diplomácia vezetőjével tárgyalt.
 
Comănescu azt szeretné megértetni európai partnereivel, hogy Románia csatlakozása a schengeni övezethez mindenki számára előnyös volna, hozzáadott értéket jelentene az Európai Uniót ért biztonsági kihívások megválaszolásában. Szerinte az Európai Unióba irányuló migráció jelentős része továbbra is gazdasági természetű, és olyan térségekből indul, amelyek fejlesztésére az unió már több száz milliárd eurót költött. 
 
Comănescu úgy vélte: az EU-nak meg kell újítania – a világ szegény országait segítő – fejlesztési és együttműködési politikáját, oly módon, hogy az érintett országok polgárai inkább az otthon maradást válasszák.
 
Dacian Cioloş kormányfő hétfőn úgy értékelte, a valóság már teljesen meghaladta azokat a politikai indokokat, amelyek miatt megtagadják Románia csatlakozását a schengeni övezethez, miközben a terrorizmus és a migráció vált a legkomolyabb biztonsági fenyegetéssé az Európai Unió számára.

Hirdetés