Hiszti a román-moldovai egyesülés lufiját kipukkantó amerikai nyilatkozat miatt

Megdöbbentek, hogy Samu bácsi nem akar konfliktusgócot „importálni” a NATO-ba.
Hirdetés

Hisztérikus reakciót váltott ki a Moldova Románia általi bekebelezését szorgalmazó romániai unionisták körében James Pettit  chişinăui amerikai nagykövet kijelentése, amely szerint Moldova és Románia egyesülése nem lenne praktikus megoldás, ezért a Moldovai Köztársaságnak önálló, szuverén államnak kell maradnia, illetve amely szerint Moldova nem Románia, hiszen saját történelemmel rendelkezik.

Az Akció 2012 nevű szervezet elnöke, George Simion közölte: a csoport aktivistái keddtől állandó demonstrációt szerveznek a bukaresti Egyetem téren, ahol román történelemkönyveket gyűjtenek, hogy elküldjék őket a nagykövetnek.

Emellett a  chişinăui nagykövetség elé is tüntetést terveznek, amelyen a nagykövet távozását követelik.

Továbbá nyílt levelet küldtek John Kerry amerikai külügyminiszternek, amelyben azt követelik: vagy ő, vagy Jans Klemm bukaresti amerikai nagykövet fejtse ki az üggyel kapcsolatos amerikai álláspontot.

A szenátus elnöke,  Călin Popescu Tăriceanu is fontosnak tartotta, hogy megszólaljon az ügyben. Közleményben nevezte elfogadhatatlannak Pettit nyilatkozatát, és jelezte: kezdeményezi, hogy a szenátus hivatalosan kérjen magyarázatot Washingtontól.
 

Hirdetés