Az EU-t bírálta romániai látogatásán a lengyel kormányfő

Az elhibázott migrációs politika miatt lépett ki az Egyesült Királyság a referendumon az EU-ból, változtatni kell rajta – szögezte le a lengyel kormányfő.
Hirdetés

Az Európai Unió migrációs politikája nem hozott pozitív eredményt, ezért változtatni kell rajta – hangoztatta Beata Szydlo lengyel miniszterelnök szombaton Romániában, miután Dacian Cioloș kormányfővel tárgyalt a bukovinai Gura Humoruluion.

A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint Szydlo a brüsszeli migrációs politika kudarcának tulajdonította azt is, hogy az Egyesült Királyság a referendumon az EU-ból való kilépésre szavazott. Úgy vélte, az uniónak sokkal többet kell költenie az illegális bevándorlás megelőzésére, és leszögezte:

Lengyelország elutasítja a bevándorlók kötelező kvóták alapján megvalósítandó szétosztását.

A két kormányfő közös sajtóértekezletén mindkét fél fontosnak nevezte a párbeszéd folytatását Törökországgal – ennek érdekében tett közös látogatást a héten Ankarában a lengyel és a román külügyminiszter. Cioloș kiemelte: a Fekete-tenger térségének stabilitása mellette az is közös érdek, hogy Törökország teljesítse az illegális migráció megfékezése terén tett kötelezettségvállalásait.

A kormányfő elmondta: Bukarest a júliusi NATO-csúcs után is szoros kapcsolatban maradt Varsóval, hiszen Lengyelország is küld egy századot az észak-atlanti szövetség Romániában felállítandó nemzetközi dandárjába, illetve

román katonák is részt vesznek majd a lengyelországi NATO-zászlóaljban – ezek megszervezése folyamatban van.

Hirdetés

A lengyel és román kormányfő meglátogatott több bukovinai ortodox kolostort és felkereste a Suceava megyei Solonețu Nou nevű települést, az egyetlen olyan romániai falut, ahol tömbben élnek a lengyelek. A 2500 romániai lengyel közül mintegy hétszáz él ezen a bukovinai településen.

 

Hirdetés