A román hadsereg újra átlépi a Kárpátokat

Jelképesen megismétlik a 100 évvel ezelőtti hadmozdulatokat.
Hirdetés

Románia éppen száz esztendeje lépett be az első világháborúbam, ennek emlékére a román hadsereg jelképesen újra átkel a Kárpátok hágóin – közölte a román védelmi minisztérium. A jeles esemény szombaton történik meg, 21 órától, pontosan azokon az útvonalakon, ahol 100 évvel ezelőtt vonultak át az akkor még Magyarország részét képező Erdélybe.

Ezt azonban megelőzi több más, de ennél lényegesen kevésbé érdekes mozzanat: pénteken, a  centenáriumi ünnepségsorozat első mozzanataként országszerte száz első világháborús emlékműnél, illetve katonai temetőben rendeznek névsorolvasást, amelyeken a térségben elesett hősök neveit sorolják el a megemlékezéshez csatlakozó közéleti személyiségek, katonai vezetők, a hősök leszármazottai, gyerekek és helyi polgárok.

Szintén szombaton a Curtea de Argeș-i Hősök Temetőjében koszorúkat helyeznek el a haza szolgálatában elesett katonák emlékére, továbbá megkoszorúzzák I. Ferdinánd király sírját, a Brassó megyei Fundátán pedig megemlékeznek a harcokban elhunyt első román tisztről (Gheorghe Poenaru-Bordeának hívták).

A román honvédelmi minisztérium arra biztatja a honpolgárokat, vegyenek részt ezeken az ünnepi eseményeken.

„A kiegészült (kiteljesedett) Románia elsősorban a nemzet javát saját életüknél is előbbre tartó, a harcmezőn elesett, vagy fogságban elpusztult román katonák véráldozatára épült” – olvasható a védelmi tárca közleményében.

A világháború kitörésekor még a központi hatalmak oldalán álló Román Királyság 1916 augusztus 27-én intézett támadást az Osztrák-Magyar Monarchia ellen, miután az Antant arról biztosította Bukarestet, hogy győzelme esetén megkapja Erdélyt. A román hadseregnek Csík és Háromszék vármegyét, Brassót és Nagyszebent sikerült elfoglalnia, majd az ellentámadásba lendült osztrák-magyar és német csapatok 1916 októberéig kiszorították a román katonákat Erdélyből.
Románia 1917-ben kötött békét a Bukarestet is elfoglaló tengelyhatalmakkal, majd 1918-ban újra hadat üzent Németországnak, csapatai ismét átkeltek a Kárpátokon, és a győztes oldalon fejezte be a háborút.
Az első világháborúban 330 ezer román katona halt meg, a harcok túlélői közül pedig 76 ezer hadirokkant maradt.

Hirdetés