Kihozták a szolcsvai barlangban rekedt turistákat

Ha nem állt volna el az esőzés, nagy bajba került volna a 11 látogató. Hét órán át zajlott a mentés.
Hirdetés
Kedd estére kihozták a szolcsvai Búvópatak barlangba (Huda lui Papară) rekedt turistákat, a mentés mintegy hét órán át tartott – írja a Mediafax hírügynökség. 
 
15-17 éves fiatalok (közülük páran francia állampolgárok) két barlangász vezetésével hétfőn látogatták meg a Torockói-hegység alatt 5,2 km hosszan húzódó cseppkőbarlangot, egy hirtelen lezúduló eső viszont megakadályozta, hogy elérjék a kijáratot.
 
Az a személy riasztotta a hatóságokat, akivel megegyezett a csoport, hogy hány órára jön ki a barlangból. A 112-es sürgősségi számra beérkezett riasztást egyből komolyan vették, mivel a hívó fél nem csak feltételezéseinek adott hangot, hanem határozott volt a turisták eltűnésével kapcsolatban – nyilatkozta a hírügynökségnek Lucian Forda, a Fehér megyei hegyimentők vezetője.
 
Barlangi és hegyimentők is kiszálltak, bár a barlang megközelítését akadályozta, hogy a hirtelen lezúduló eső helyenként elmosta az utat. Látva, mekkora a víz a barlang bejáratánál, először azt hitték, legalább két napig tart majd a mentés, de szerencsére besegített a természet, mondta Forda, gyorsan esett a víz szintje.
 
Először hanggal teremtettek kapcsolatot a bennrekedtekkel, és megállapították, hogy mindenki jól van, és a bejárattól pár száz méterre találtak menedéket maguknak egy sziklán. A barlangászok és hegyimentők fúrógépekkel és sodronyokkal pályát építettek ki, amelyen hámokban és egyenként kihozták a fiatalokat. 
 
Forda elmondta, ha az eső nem állt volna el, hanem erősödött volna, a barlangban olyan mennyiségű és erejű zuhatag képződött volna, amely lemosta volna a turistákat arról a szikláról, amelyen átvészelték a barlangi árvizet. Azzal is szerencséjük volt, hogy szakszerűen voltak felöltözve, így nem hűltek ki a 2-4 fokos barlangban, ahol állandó a nedvesség és a szél. Egyedül viszont nem tudtak volna kijönni a sok víz és a nagy szintkülönbség miatt.

Hirdetés