Az egészségügy újabb „hiénáját” kapcsolta le a DNA

A gyógyszerügynökség alelnöke a DNA szerint az egészségügyi tárca egyik vezetőjét megvesztegetve csapolta meg a minisztérium pénzét.
Hirdetés

Két kórház és egy, az egészségügyi minisztériumban dolgozó személy is érintett abban a korrupciós botrányban, melynek kulcsfigurája Lazăr Iordache, a gyógyszerügynökség alelnöke. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedéssel és megvesztegetéssel vádolja Iordachet, és kedden őrizetbe is vette. A bukaresti törvényszék 30 napos előzetes letartóztatásba helyezné a férfit.

A DNA közleménye szerint Iordache idén április és június között ígéretet tett az egészségügyi minisztérium egyik vezető beosztású alkalmazottjának, hogy amennyiben két kórházat – a Săpoca és a Petroșani közkórházakat – támogatásban részesíti, megkapja a pénz a 5 százalékát. Április 28-án az illető 126 ezer lejt kapott Iordache Lazărtól, amely pénz az egészségügyi minisztérium által a két már említett kórháznak elkülönített költségvetéséből származott. A minisztériumi vezető nevéről nem tesz említést a DNA közleménye, és egyelőre a sajtónak sem sikerült kiderítenie, kiről is van szó.

Iordache 2009-ben Adriean Videanu korábbi gazdasági miniszter, illetve akkori ideiglenes egészségügyi miniszter személyes tanácsadója volt. Mint ismeretes, ellene két korrupciós eljárás is folyamatban van. Iordache együtt dolgozott ugyanakkor Alin Tucmeanu egészségügyi államtitkárral, akit szintén korrupcióval gyanúsítanak.

Hirdetés