Kiválogatták Kolozsvár kiváltságait

És megmutatják a kolozsváriaknak. Oklevél-kiállítással ünnepli a város saját szülinapját.
Hirdetés
Rengetegen voltak ma kíváncsiak Kolozsvár éppen 700 éves kiváltságaira, pontosabban arra, milyen formában maradtak ezek ránk. Természetesen oklevelek formájában. Amikor a történészek olyanokat mondanak, hogy „írott forrásokból tudjuk”, gyakran ilyen oklevelekre hivatkoznak.
 
Annyian akarták a saját szemükkel is látni ezeket az írott forrásokat, hogy a megnyitó percek alatt zsúfolt szauna benyomását keltette minden egyes érzékszervünk számára. És új kiváltság született: azoké, akik hallhatták is a tárlatot bemutató történészek, illetve Kovács Sándor katolikus főesperes beszédét.
 
Azt, hogy Kolozsvár 700 éve város, egy 1316. augusztus 19-én keletkezett oklevélből tudjuk. Pontosabban az 1331-es, majd 1336-os megújított kiváltságlevélből, amely tartalmazza az előző megújítást és az eredeti oklevél szövegét. Vagyis ma már csak annak másolatából, mert míg az eredetit sikerült mintegy 650 éven át megőrizni, pár évtizeddel ezelőtt egyszerűen lába kelt az őrzésére hivatott Állami Levéltárból. 
 
Ezért ma egy nagyon jó minőségű faximile másolatot néztünk meg Kolozsvár történeti múzeumában:
 
Kiváltságok oklevél
 
A mai nap tulajdonképpeni ünnepeltje, a szülinapos oklevél másolata | Fotók: Szabó Tünde
 
Kolozsvárt Károly Róbert, az Anjou dinasztia első, magyar királlyá koronázott tagja emelte civitas rangra, és adott neki adófizetési, önkormányzati, kereskedelmi kiváltságokat. Feltehetően azért, mert a város katonailag sokat segítette, amikor uralkodása első évtizedében folyamatosan a helyi kiskirályokkal hadakozott. 
 
Az oklevél tartalmáról, keletkezéséről, többszörös megújításának szükségességéről itt írtunk bővebben, nagyon izgalmas sztori.
 
 
Károly Róbert
 
Ő pedig Károly Róbert, a kiváltságadományozó.
 
 
Kolozsvár pecsétjei
 
Kolozsvár pecsétjei. A nagyobbal okleveleket, a kisebbikkel a levelezést hitelesítették. Ahogy az okleveleket, úgy a pecsételőket is meg kellett időnként újítani, mert elkoptak. Mellettük Mátyás királynak pont azt az oklevelét állították ki, amellyel megengedte szülővárosának, hogy új pecsételőket készítsen.
 
 
I. József oklevele
 
A ma megnyílt kiállításon remekül követhető a város története azon keresztül, ahogy elveszíti majd visszaszerzi, esetenként bővíti a jogait. Az utolsó kiállított kiváltságlevél 1709-ből származik, I. József állította vissza Kolozsvár szabad királyi városi kiváltságait, de ez akkor már nem sokat számított.
 
 
Kolozsvár címere
 
A rengeteg írott forrás és másolataik mellé sikerült becsempészni néhány eredeti és kevésbé verbális forrást. Vannak fegyverek is, ha valaki a vasakra bukna inkább.
 
 
Arisztokrata divat Erdélyben a 18. században
 
Bánffy György erdélyi kormányzó dolmánya, illetve egy női darab a 18. századi főúri divatból.
 
A tárlat szeptember 4-ig tekinthető meg a Daicoviciu / Bástya utca 2 szám alatti történeti múzeum második emeletén, keddenként és csütörtök – vasárnap 10 és 16 óra között, szerdánként 12 és 18 óra között. Érdemes rászánni egy órácskát a négy teremre, van ott tartalom, csak győzzük befogadni.

Hirdetés