Romániába költöztetik Törökországból az amerikai atomfegyvereket?

Washington és Ankara között ugyanis feszült a viszony. A román külügyminisztérium egyelőre tagad.
Hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok megkezdte eddig Törökországban állomásoztatott atomfegyvereinek Romániába szállítását – írja az EurActiv.com két, egymástól független forrásra hivatkozva. A szállítás technikai és politikai szempontból sem könnyen kivitelezhető – árulta el az egyik forrás.

Miheztartás végett: 20 db. nukleáris bombáról van szó. A fegyvereket a szíriai határhoz közeli Incirlik légibázison tárolják, itt mintegy 50 nukleáris fegyvert helyeztek el a hidegháború után.

Az „átköltöztetést” az indokolja, hogy a törökországi puccskísérlet nyomán az ankarai kormány és az Egyesült Államok közt a viszony megromlott. Az államcsínykísérlet idején a török hatóságok teljes zárlatot rendeltek el az incirliki légibázison – kérdéses, hogy egy elhúzódó polgárháborús állapot esetén az amerikaiak képesek lennének-e fenntartani az ellenőrzést az ott állomásoztatott atomfegyvereik felett.

Ezért határoztak úgy, hogy a fegyvereket inkább Romániában, a deveselui támaszponton helyezik el.

Az EurActiv a kiszivárgott információk kapcsán állásfoglalást kért az amerikai, a török és a román hatóságoktól. Washington és Ankara későbbre ígért választ, a bukaresti külügyminisztérium azonban egyértelműen cáfolta az információt.

Hirdetés