38 millióért adtunk el fegyvert külföldön

Csak az idei év első három hónapjában. A hadifelszerelés feléért az Egyesült Államok fizetett.
Hirdetés
Románia 38 millió euró értékben exportált fegyvert és hadifelszerelést 2016 első negyedévében – írja a Mediafax a külügyminisztérium exportfelügyelőségének adataira hivatkozva. 2015 első negyedében jobban ment a biznisz, akkor 43 millió euró volt a fegyverkivitel, egész évben 160 millió euró.
 
A fő célország az Egyesült Államok, oda 19 millió értékben ment román hadianyag: kézi és gépfegyverek, pisztolyok, támadó puskák, légvédelmi fegyverek, gránátvetők és más felszerelés és tartozékok. Miközben a román katonaság 50 évvel ezelőtti haditechnikával parádézik a december elsejei felvonlásokon.
 
Izrael több mint négymillió euró értékben importált hadifelszerelést Romániából, többek között alkatrészeket katonai terepjárművekhez és repülőkhöz, képalkotó eszközökhöz, reptéri és más felszerelést.
 
Szaúd-Arábiának és Indiának több mint kétmillió, Marokkónak 2,4 millió euró értékben adtunk el hadianyagot, de Bulgária is vásárolt Romániától 1,7 millió euróért, Olaszország 1,19 millióért, Nagy-Britannia 1,03 millióért. Az elmúlt évek Közel-Keletre irányuló fegyverexportjából jutott az Iszlám Államhoz is.
 
Románia a hadianyag-kereskedelemben közvetített Dél-Afrika és Azerbajdzsán, illetve Csehország és Mozambik, valamint India és Mozambik között. 19 millió eurót érő hadfelszerelés vonult át az országon 16 közúti szállítási műveletben.

Hirdetés