Ilyen nagy dolog a Szabadság?

Ezzel a címmel nyitotta meg kapuit a 12. EMI-tábor, melynek fő témája az 1956-os forradalom és szabadságharc.
Hirdetés

A Gyergyószentmiklóstól 3 kilométerre a Békási-szoros irányába, az ünnepélyes megnyitón Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármester, Sorbán Attila Örs és Szűcs Péter szervezők szólaltak fel. Az esemény fő témája az 1956-os forradalom és annak jelentősége napjainkra nézve. Az idei kiadás mottója Márai Sándortól származik: „Ilyen nagy dolog a Szabadság?…”

Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere úgy vélte: nagy dolog a szabadság, de napjainkban az erdélyi magyarság nem értékeli kellőképpen. „Elkényelmesedtünk az elmúlt években, elfelejtettük, milyen a szabadság, elfelejtettük, hogy milyen egy megtartó erővel bíró erős, összeforrott közösség” – fogalmazott az EMI által küldött közlemény szerint az elöljáró.

Sorbán Attila Örs főszervező elmondta: az EMI-tábor az Erdélyi Magyar Ifjak összes tagjának lázadása az ellen a folyamat ellen, amely ellen hatvan évvel ezelőtt Budapesten és egész Magyarországon fellázadtak. A zaklatások, meghurcoltatások, bohózatba illő vádak ellen közösségként kell fellépnünk – hívta fel a figyelmet.

A megnyitót a Varga Eszter népdalénekes által előadott gyergyói népdalok színesítették, majd kezdetét vette a tábor ötnapos programsorozata. Fellépett többek közt Berecz András ének- és mesemondó, beindult a tábori élet is. A tematikus sátrak egész napos programmal várják az érdeklődőket.

Az EMI-tábor második napján, csütörtökön az 1956-os forradalomra irányult a figyelem, 11:30-tól Wittner Mária és Murányi Levente ’56-osok, illetve Popély Gyula történész részvételével zajlott kerekasztal-beszélgetés. Este a Kowalsky meg a Vega és a Zorall együttesek koncerteztek.

Hirdetés