Megvan Hosszú második, Magyarország harmadik aranya Rióban

Egyszerűen nem lehetett legyőzni az „Iron Lady”-t.
Hirdetés

Megvan Magyarország harmadik aranya a riói olimpián: Hosszú Katinka a 400 méter vegyesen aratott diadala után a 100 méter hát hétfői fináléjában is aranyérmet nyert.

A Vasas 27 éves világklasszisa 58.45 másodperces országos csúccsal diadalmaskodott az amerikai Kathleen Baker előtt. A régi rekordot (58.78) tavaly augusztusban a kazanyi világbajnokságon érte el. A mostani eredmény minden idők második legjobbja 100 méter háton, ennél csak a brit Gemma Spofforth 2009-ben elért, 58.12 másodperces világcsúcsa volt gyorsabb, de akkor még lehetett az úgynevezett cáparuhában úszni.

Hosszú jól kapta el a rajtot, ennek ellenére féltávnál még csak a hatodik helyen fordult, ezt követően azonban valami félelmetes tempóra kapcsolt,

az utolsó 25 méteren faképnél hagyta minden riválisát, ezzel ő lett a riói játékok első duplázója.

„Tegnap azt mondtam, hogy 100 háton az elsőtől a nyolcadik helyig bármi lehet. Úgy gondolom, ma délután megmutatkozott, hányszor versenyeztem az elmúlt években, mert nagyon magabiztosan álltam oda” – mondta a késő esti program végét követően az M4 Sportnak Hosszú Katinka.

Az immár kétszeres olimpiai bajnok kifejtette: nem aggódott a végeredmény miatt, hanem a kivitelezésre összpontosított, így ki tudta hozni magából a legtöbbet.

„Ez nem egyszerű, ha olimpiai döntőben áll rajtkőre az ember. Hihetetlen, hogy 100 háton is olimpiai bajnok vagyok, de még nem fogtam fel, mert már az eredményhirdetésen is a 200 vegyesre koncentráltam. Álmodtam róla, beszéltünk róla, mekkora szenzáció lenne, ha összejönne, de nehéz felfogni” – tette hozzá a riói játékok eddigi egyetlen kétszeres aranyérmese.

Mint ismeretes, Hosszú mellett az olimpia első, szombat versenynapján a női párbajtőrözők között Szász Emese nyert aranyérmet.

Hosszú amúgy második aranya után még levezetésként bejutott a 200 méter vegyes döntőjébe is, a második legjobb idővel. Ebben az elődöntőben Jakabos Zsuzsa a tizedik lett.

Hirdetés

A magyar úszók amúgy kitettek magukért a hétfői versenynapon: Cseh László és a csupán 19 éves Kenderesi Tamás is bejutott a 200 méter pillangó döntőjébe – utóbbi úgy, hogy

megelőzte a Michael Phelps nevű úszógépet,

aki 19 aranyérmével minden idők legeredményesebb olimpikonja.

A többi sportágban mérsékeltebb magyar sikerek születtek: a légpuskás sportlövő Sidi Péter ötödik, Péni István 13. lett, cselgáncsban a nők között az 57 kilós Karakas Hedvig 7. a férfiaknál a 73 kilós Ungvári Miklós 5. lett, női kard egyéniben Márton Anna a tizedik helyen végzett, míg a férfi vízilabda válogatott a szerbek elleni nyitómeccs után az ausztrálokkal is döntetlent ért el, az eredmény 9-9.

A románokra közben továbbra is rájárt a rúd:

a női kézilabdatorna A csoportjában Tomas Ryde tanítványai az Angola elleni nyitómeccsen elszenvedett szégyenletes vereség után ezúttal Brazíliától is kikaptak, a házigazdák 26-13-ra mosták le a pályáról Neaguékat.

A cselgáncsozó Corina Căprioriu elvesztette a bronzmeccset az 57 kilogrammos súlycsoportban, míg az asztaliteniszező Adrian Crișan a nyolcaddöntőben kapott ki kínai ellenfelétől.

A mindössze 18 éves úszó, Robert Glință az utolsó, nyolcadik helyen végzett száz méter háton, itt az arany az amerikai Ryan Murphy nyakába került.

Hirdetés