Boc: az Ubernek nincs szüksége engedélyre

A polgármester szerint ez olyasmi, mint a a stoppolás, ráadásul a törvény sem szabályozza.
Hirdetés

Miután a hétvégén kitört a taxi vs. Uber háború Kolozsváron, Emil Boc polgármester is megszólalt az ügyben. Boc úgy véli, félreértelmezte a helyzetet, amikor arról beszélt korábban, hogy nem engedélyezi az Uber működését a kincses városban.

„Világosan megmondtam, hogy nem engedélyeztem és nem is fogom engedélyezni ennek a szolgáltatásnak, az Ubernek a működését Kolozsváron. Később azonban belenéztem a törvénybe, és azt láttam, hogy nincs szükségük semmiféle engedélyre a városházától” – fejtette ki az elöljáró.

Boc azt is elmondta, hogy egyeztetett az önkormányzat hatáskörébe tartozó helyi rendőrséggel, és az egyetlen dolog, amit tehetnek, az az, hogy nem engedik az Uberhez tartozó gépkocsiknak a taxisok számára fenntartott megállóhelyek elfoglalását – azokat ugyanis kizárólag a bejegyzett taxitársaságok használatára tartják fenn.

„Csak a közúti (országos) rendőrség állíthat meg valakit, hogy ellenőrizze, Uber-szisztémában működik-e és rendelkezik-e az applikációval” – szögezte le Boc.

Hirdetés

A polgármester az egyértelmű törvényi szabályozás hiányával magyarázza azt, hogy miért nem léphet fel az önkormányzat az Uberrel szemben.

„Ha jól értettem, az Uber álláspontja az, hogy ők nem taxivállalat, hanem egyfajta sharing-szolgáltatás, amelyet a törvény nem szabályoz. Olyasmi, mint egykor a stoppolás. Én is alkalmival jártam Bánffyhunyadról Kolozsvárra. A törvényalkotóknak kell meghatározniuk, milyen típusú szolgáltatásról is van szó” – nyilatkozta Emil Boc.

Mint ismeretes, vasárnap éjszaka kolozsvári taxisok szabályosan tőrbe csaltak néhány Uber-sofőrt. Néhány taxis utasként beült az Uber-autókba és megadta nekik a rendőrség címét. Amint célhoz értek, a taxisok kiugráltak az autókból és ott helyben feljelentést tettek az uberesek ellen, engedély nélküli személyszállítás miatt. A rendőrség fejenként 25 000 lejes pénzbírságra büntette az ubereseket, az érintett gépkocsik rendszámtábláját pedig 6 hónapra bevonták. A botrány hátterében az áll, hogy az Uber állítólag 100 autót „importált” Bukarestből és más nagyvárosokból az Untold fesztivál idejére.

Hirdetés