Mindent tudni akar rólunk a SRI, és ehhez most 25 millió eurót is kap

Egy olyan adatbázis kialakítására kapott pénzt a SRI, amelyben szerepelne a megfigyelt személyek viselkedésének elemzése, Facebook-profiljának és minden publikus megnyilvánulásának adatai.
Hirdetés

Négy civil szervezet, köztük a Helsinki Bizottság romániai emberjogi szervezete (APADOR-CH) nyílt levélben fordult több romániai és európai fórumhoz, melyben kifogást emeltek a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyik európai pénzeket elnyert pályázata ellen.

A SRI a román távközlési minisztériumnak a digitális gazdasági versenyképességet növelő finanszírozási programjának ahhoz a kiírásához pályázott, amely az elektronikus kormányzati rendszerek kihasználtságát hivatott javítani. A

A 40 milliós kiírásból a SRI pályázata 25 millió eurót nyert el

hardver és szoftvereszközök fejlesztésére. A SII Analytics elnevezésű projekt célja a civilek szerint az, hogy az alapvető állampolgári jogok semmibevételével a titkosszolgálat megfigyelés alá vonja Románia teljes lakosságát.
 
Egy olyan Big Brother típusú informatikai hálózat kiépítését teszi lehetővé, mely korlátozás nélkül gyűjtene adatokat az állampolgárokról az állami hivatalok segítségével. A nyilvántartásban szerepelne például a megfigyelt személyek viselkedésének elemzése,

Facebook-profiljának és minden publikus megnyilvánulásának adatai,

amelyeket korlátlanul használhatnának fel a titkosszolgák – akár politikai célokra is. Többek között egy profi arcfelismerő rendszert is kiépítenének a személyi igazolványok, gépjárművezetői engedélyek fotói alapján, mely az APADOR-CH szerint egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a cél a teljes lakosság megfigyelése.

Az APADOR-CH úgy tudja, hogy a SRI június 9-én nyújtotta be a pályázatát, egy nappal azután, hogy a távközlési tárca publikussá tette a pályázati kiírást. A projektet nagyon rövid idő alatt bírálták el és hagyták jóvá, így a SRI már ki is írta a szükséges informatikai eszközökre a közbeszerzési eljárást. A nyílt levél aláírói azt kérik a hatóságoktól, hogy érvénytelenítsék a pályázatot, mert alapvető emberi jogokat sért, és

szabjanak feltételeket ahhoz, hogy milyen közintézmény pályázhat ilyen uniós alapokra.

Szervezzenek közvitát a SRI működéséről, az ide vágó titkosszolgálati törvényekről, és kérjenek garanciákat a visszaélések megakadályozása, illetve az intézményi átláthatóság és az elszámoltathatóság érdekében.

Hirdetés

A SRI nem reagált a civilek levelére, de Dragoş Tudorache ideiglenes távközlési miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a SRI minden feltételt teljesített a pályázatában, így nyerte el a 25 millió eurót. A hírszerző szolgálat a későbbiekben részletesen ismertetni fogja a projekt lényegét – ígérte a miniszter.

A nyílt levelet az APADOR-CH mellett aláírta az ActiveWatch sajtófigyelő szervezet, az Információs Technológiáért Egyesület (ApTI), valamint a Jogi Erőforrásközpont (Centrul de Resurse Juridice) nevű jogvédő szervezet.

Hirdetés