Magyar kudarc a magyar-román párharcban

Túl erős ellenfél volt a román teniszező páros Babos Tímeáéknak.
Hirdetés

Nem jutott be a legjobb 16 közé párosban Babos Tímea és Jani Réka-Luca a riói olimpián. A magyar kettős ellenfele az Andreea Mitu, Raluca Olaru román duó volt az ötkarikás teniszközpont kilences pályáján.

Az első szettben Mitu, Babos és Olaru hozta adogatójátékát, majd amikor Jani szervált, a románok nyerték a gémet, így lépéselőnybe kerültek, s ezt meg is őrizték a végéig.

A második játszma elején Babos adogatásánál brékeltek a románok, majd 2:3-as állásnál lett volna lehetőség a visszakapaszkodásra, de Mitu úgy is hozni tudta szervajátékát, hogy 0-40-ről jött vissza társával. Jani adogatásánál megint a románok nyerték a gémet, ugyanakkor 2:5-ről is majdnem volt visszaút. A magyar páros szépen zárkózott fel, 4:5-nél több lehetősége adódott az egyenlítésre, miközben több mérkőzéslabdát is hárított. Végül a románoké lett ez a játék, és ezzel – másfél óra alatt – a mérkőzés.

„Nagyon örülök, hogy tudtam párost is játszani az olimpián, ráadásul egy régi jó barátnőmmel, Rékával – mondta Babos Tímea. – Elég nehéz napon vagyunk túl, én már itt vagyok 12-13 órája, de összességében azt gondolom, hogy ez a páros most apró kis különbségeken múlt. Voltak lehetőségeink, de nem használtuk ki őket.”

„Minden vereség megvisel, olimpián meg pláne. Ráadásul Timivel játszhattam, ez egy olyan alkalom volt, amilyen nem sűrűn lesz a karrierem során. Nagyon szerettem volna egy kicsit nyugodtabban játszani” – értékelt Jani Réka-Luca.

Eredmény:
női páros, 1. forduló (a legjobb 16 közé jutásért):
Andreea Mitu, Raluca Olaru -Babos Tímea, Jani Réka-Luca 6:3, 6:4

A vasárnapi magyar mérleg enyhén szólva sem olyan fényes, mint az előző napi, amikor két aranyat sikerült nyerni: a teniszezők mellett az asztaliteniszezők is búcsúztak, az ökölvívó Bacskai Balázs is kikapott, az úszó Kapás Boglárka pedig negyedik lett 400 gyorson – itt az amerikai Katie Ledecky nyert világcsúccsal. A nap legjobb eredményét a szombaton 400 vegyesen aranyérmet szerző Hosszú Katinka érte el, aki a második legjobb eredménnyel jutott be a 100 méter hát kedd hajnali döntőjébe.

Hirdetés

A románoknál a tornász Cătălina Ponor gerendán döntőbe jutott, a mindössze tizenkilenc éves úszó, Robert Glinţă pedig ott lesz a 100 méter hát fináléjában.

„Csillaghullás” is volt: a férfi teniszezők között Novak Djokovics, a nőknél párosban a Williams-nővérek búcsúztak.

A nap érdekessége, hogy megszületett az első koszovói olimpiai érem, és mindjárt arany: a hőstett a nők 52 kilogrammos súlycsoportjában indult cselgáncsozó, Majlinda Kelmendi nevéhez fűződik.

Hirdetés