A Bibliára hivatkozik egy román EP-képviselő a melegházasságok ügyében

Daniel Buda követeli az igazságügyi miniszter lemondását.
Hirdetés

Raluca Prună igazságügyi miniszter lemondását követeli Daniel Buda európai parlamenti képviselő amiatt, hogy a tárcavezető az egynemű párok együttélésének törvényesítése mellett foglalt állást.

A miniszter szerdán azt mondta: ebben a kérdésben Romániának nem kellene elszigetelnie magát az európai színtéren, több ország elismeri nem csak a férfi és nő, hanem az azonos nemű személyek bejegyzett élettársi kapcsolatát is. Prună szerint az egyenlő jogok elve mentén Romániában is beszélni kell erről a kérdésről, hogy ne maradjanak védelem nélkül azok a párok sem, akik a többségtől eltérő módon élnek.

Daniel Buda szerint ez képtelenség, Prună álláspontja azt tükrözi, hogy a miniszter inkompetens, „képtelen a valóságban élni”, vagy a tisztsége túl nagy feladat számára. Az EP-képviselő úgy véli, nem lehet figyelmen kívül hagyni több mint három millió román állampolgár akaratát, miszerint alkotmányba kell foglalni, hogy a házasság egy férfi és egy nő intézményes kapcsolatát jelenti. „Vox Populi, vox Dei!” – utal Buda a Koalíció a családért elnevezésű civil tömörülés polgári kezdeményezésére, amelyet az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összhangban levőnek talált, és amelyről népszavazást írhatnak ki.

„Senki nem mondhatja ma, hogy Romániában bárkit is hátrány ér szexuális irányultsága miatt. Mindenkinek a maga dolga, hogy mit csinál a hálószobában. De még egy miniszter sem kényszeríthet bennünket arra, hogy túllépjünk a család meghatározásának bibliai felfogásán. Egy nép saját értékrendje elidegeníthetetlen és elévülhetetlen. Ezért maradtunk fenn az évszázadok során” – fogalmaz Daniel Buda, aki szerint az igazságügyi minisztert meneszteni kell tisztségéből.

Hirdetés