Az ortodox egyház üldözhet el egy befektetőt Szatmárnémetiből

Egy német áruházlánc építkezne, a görögkeletiek különleges igényekkel álltak elő.
Hirdetés

Az ortodox egyház akadékoskodásán bukhat el egy szatmárnémeti beruházás. A Lidl szupermarketet építene a partiumi városban a Golescu híd melletti telekre, a gond azonban az, hogy ott egy ortodox templom is épül. A görögkeletiek pedig beleszólnának az épület tájolásába: szerintük nem megfelelő az épület elhelyezése, hiszen az épület háta néz a hosszú évek óta épülő katedrális felé.

A német áruházlánc szerint ugyanakkor a területrendezési tervek régóta készen állnak, és egyeztetések is zajlottak, ráadásul a boltok arculata egységes, azokon nem lehet módosítani.

A szupermarket azt is vállalta, hogy körforgalmat épít saját költségén a híd lábánál található Crinul-kereszteződésbe, ami bizonyítottan megkönnyítené a közlekedést. Az egyház még abban is benne lenne, hogy az ő területének egy részét beáldozza, és közös parkolót alakít ki az üzlettel. Viszont az épület elhelyezésén mindenképp változtatni kell – vallják.

A városi közgyűlésnek csütörtökön kellett szavaznia az ügyről, ahol a szociáldemokrata és liberális-demokrata román tagok ellenkezése miatt elbukott a tervezet.

Hirdetés

Az áruházlánc képviselője közölte: ha nem kell a beruházás, keresnek más várost, ahol szívesen látják őket.

Kereskényi Gábor polgármester a tanácsülést követően a Szatmár.ro-nak elmondta, hogy arra készül, hogy egy asztalhoz ültesse az ortodox egyházat és a befektetőket, hogy azok konszenzusra jussanak, hiszen kár lenne, ha a város elvesztene egy ilyen kaliberű befektetést.

Hirdetés