Ön környezetbarát? Akkor állami támogatásból zöldítheti be otthonát

A kormány ismét meghirdeti a zöld ház programot, amelyben magánszemélyek is pályázhatnak környezetbarát fűtésrendszerekre.
Hirdetés

Öt év szünet után a kormány ismét meghirdeti a megújuló energiájú fűtésrendszereket ösztönző, zöld ház elnevezésű állami programot, amelynek pályázati útmutatóját kedden bocsátotta társadalmi vitára a bukaresti környezetvédelmi minisztérium.

A program célja ösztönözni az alternatív energiaforrások használatát a lakosság és a közintézmények által. Jakab István, a programot lebonyolító környezetvédelmi alap elnöke közölte: a zöld ház programban a megújuló energiaforrásokat felhasználó fűtésrendszerekre, hőszivattyúkra, illetve napkollektorokra lehet állami támogatást kérni.

A megpályázható pénz összesen 138 millió lej, amiből 60 millió lejt tesz ki a magánszemélyeknek szánt keret. Egy magánszemély például 6 ezer lejes állami támogatást kaphat napelemes rendszer felszerelésére, hőszivattyú esetén maximum 8 ezer lejre pályázhat.

Az önkormányzatok, egyéb közintézmények és az egyházak esetében az állam 90 százalékos arányban támogatja a napelemek és a fotovoltaikus rendszerek, a hőszivattyúk, a szélturbinák és a biogázt használó fűtőrendszerek megvásárlását.

Hirdetés

A kormány Zöld ház plusz néven egy külön programot hirdet meg, amely révén a környezetbarát építkezést kívánja ösztönözni. Erre összesen 45 millió lejt fordítanak, amiből 33 millió lejt tesz ki a jogi személyeknek szánt keret, 12 millió lejt pedig a lakossági pályázatok finanszírozására fordítanak.

Az állami támogatásra a program legutóbbi meghirdetésekor, 2011-ben 15 ezren pályáztak. Jakab István becslése szerint az új kiírásban 10 ezer pályázónak tudnak támogatást nyújtani.

Hirdetés