Idén sem áll magyar a világ második legmagasabb csúcsán

Lavina miatt elmaradt a csúcstámadás és befejeződött az expedíció.
Hirdetés

Helyi idő szerint június 23-án, szombat reggel hatalmas lavina söpört végig a 8611 méteres K2 felső szakaszán, ezért Klein Dávid és Suhajda Szilárd a csúcs elérése nélkül fejezték be az expedíciót.

Négy nappal ezelőtt bizakodva készültek a hegymászók a K2 alaptáborában a következő akklimatizációs körre, amelyet akár csúcstámadás is követhetett volna, ha nem szól közbe az időjárás. A magyar sportolókkal együtt a helyszínen tartózkodó többi csapat sem kísérelt meg csúcstámadást – közölte az expedíció kommunikációjával foglalkozó cég hétfőn az MTI-vel.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd megérkezésük óta a rossz időjárás ellenére két erős akklimatizációs kört megvalósított, kétszer éjszakáztak a kettes táborban és egyszer mintegy 7000 méterig másztak. A hóviszonyok, a kettes tábor feletti veszedelmes körülmények és a többi csapat visszavonulása miatt azonban úgy döntöttek, hogy a további próbálkozás indokolatlanul kockázatos és értelmetlen lenne. Így a Johnnie Walker K2 Expedíciót a csúcs elérése nélkül voltak kénytelen befejezni.

A szombat reggeli lavina következtében a harmadik magassági tábor teljesen elpusztult. Ember nem tartózkodott a helyszínen, így haláleset nem történt, de legalább 25 sátrat, 1,5 kilométernyi kötelet és mintegy 200 oxigénpalackot söpört el a hó.

Suhajda Szilárd tavaly már kísérletet tett Varga Csabával a csúcs meghódítására, az akkori expedíciót azonban meg kellett szakítaniuk, mert felszerelésüket és sátraikat is elvitték a lavinák és a csúcstámadás az időjárás miatt lehetetlenné vált. A két mászó tavaly 7400 méterig jutott fel a K2-re.

Hirdetés

Klein Dávid május elején tért vissza az Annapurna-expedícióról, amelynek keretében megmászta a 8091 méteres csúcsot.

A K2-t magyar hegymászónak még nem sikerült meghódítania.

Hirdetés