Csökkent a menedékkérők száma Romániában

És a „kvótamigránsok” sem nagyon jönnek.
Hirdetés

Az első fél évben 40 százalékkal csökkent a Romániában menedékkérők száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest – közölte vasárnap a bevándorlási hatóság. Az Európai Unió kvótarendszere alapján 68 menekült érkezett Romániába.

Az első fél évben 443 menedékkérelmet regisztráltak, 40 százalékkal kevesebbet a tavalyi 744-hez képest. A kérelmezők 35 százaléka Szíriából ered, a több mint öt éve polgárháborútól sújtott ország állampolgáraitól 154 igénylés érkezett. Emellett 69 menedékkérelmet irakiak nyújtottak be, 33-at pakisztáni, 21-et pedig afganisztáni állampolgár.

A kérelmek 53 százalékát bírálták el pozitívan a román hatóságok, így 132 személy kapott menekültstátust, további 94-en egyéb – oltalmazott vagy menedékes – státust kaptak. Ez utóbbiakban olyan menedékkérőket részesítenek, akik nem kaphatják meg a menekültstátust, de alapos gyanúja áll fenn, hogy ha visszaküldenék származási országukba, súlyosan sérülnének emberi jogaik.

A hatóság közlése szerint az Európai Unió kvótarendszere alapján 68 menekült érkezett Romániába. Őket az olaszországi és a görögországi menekülttáborokból irányították át. Közölték, hogy családokról van szó, így közöttük gyerekek és fiatalok is vannak.
Bukarest nem zárkózott el az unióba érkezett migránsok önkéntes felajánlások alapján történő elosztásától, de ellenzi a kötelező kvóták bevezetését. Romániának az uniós kvóták alapján első körben több mint hatezer menedékkérőt kellene átvennie a migrációs hullám által sújtott tagállamoktól. Bukarest önkéntesen 1735 menedékkérő befogadását ajánlotta fel.

Az idei első fél évben 148 menekült vett részt különböző társadalmi beilleszkedési programokban. Május óta civil szervezetek is bonyolítanak le ilyen programokat Romániában az Európai Unió támogatásával.

Hirdetés