Orbán: a mi problémánk nem Mekkában, hanem Brüsszelben van

Felvirradt a tusványosi tábor legnagyobb médiafigyelemmel követett napja: a magyar miniszterelnök megtartja szokásos szombati beszédét.
Hirdetés

Tőkés László és Orbán Viktor beszéde vágatlan formában az alábbi videóban. Alatta pedig az, ahogy tudósítóink élőben és írásban rögzítették.

Hirdetés
És vége van!
2016-07-23 12:49:00

A taps elül, a nép feláll és elindul a sátrak felé, ahol már vár mindenkit minden jó, mi szem-szájnak ingere.

Jövőre is lesz Tusványos, azt is megtudtuk, mikor!
2016-07-23 12:46:00

Németh Zsolt szerint magyarnak és indiánnak lenni jó, Tusványoson lenni jó, a nők iránt pedig udvariasság kell.

Németh azt is bejelenti: a 28. Tusványos 2017. július 18-23. között zajlik majd.

Történelmi bonmot
2016-07-23 12:43:00

Az imént a sietség miatt nem írtuk be azt a bonmot-t, amit Orbán az osztrák és a magyar határvédelem kapcsán elsütött:

ha meg akarjuk védeni az osztrák-magyar határt, azt a szerb-magyar határon kell megtenni – ez egy 500 éves lecke, amit ideje lenne Bécsben is megtanulni.

A kulcs a nemzeti választások
2016-07-23 12:42:00

Sikerül-e az Uniónak már most, Pozsonyban előrelépést tenni a helyzetfelmérés szintjén? Orbán idézi Nicolas Sarkozy volt francia elnököt, aki szerint Európa ott aprólékos, ahol felesleges, ott azonban, ahol szükséges lenne, erőtlen. „A politikai korrektség a kisebbségek rémuralma” – idézi Sarkozyt Orbán.

A pozsonyi találkozó nagyon fontos lesz, viszont nem fognak olyan döntések születni, amelyek alapvető változásokat hoznak.

A megoldás a nemzeti választásokban keresendő. Franciaországban, Németországban 2017-ben általános parlamenti választások zajlanak majd. A valós változások ezt követően következhetnek be, ha a polgárok kellő erővel lépnek fel, és kikövetelik a jogaikat – szól Orbán elemzése.

És persze jön az amerikai elnökválasztás. Burkoltan ugyan, de elég egyértelműen az olvasható ki Orbán szavaiból, hogy Donald Trump győzelmét tartaná az üdvösebb eredménynek.

Dolgoznak a V4-ek közös hadseregén
2016-07-23 12:41:00

Ez nem váltja ki a közös európai haderőt, csak a V4-ek együttműködésének szorosabbra fűzéséről szól.

Orbán nem ért egyet egy esetleges Közép-Európai Unióval, nekünk benn kell maradnunk az Európai Unióban, ezen belül kell erősíteni a közép-európai együttműködést.

V4-ek bővítése
2016-07-23 12:38:00

A visegrádi négyek jól együtt tudnak működni, bár vannak vitás kérdések. A bővítés viszont kockázatot jelent. Nem szabad bővíteni, de ki kell építeni körülötte egy olyan országhálót, amely kötődik hozzá.

A „bővítés” első számú jelöltje Ausztria. Orbán kicsit ironizált az osztrák elnökválasztás „szabálytalanságain”, de úgy vélte, hogy Ausztria nagyon értékes partner.

A britkérdés és a NATO
2016-07-23 12:33:00

A NATO létkérdés Magyarország biztonsága szempontjából. A britek ugyanis kiléptek az Unióból, s ezáltal Európa katonapolitikai szempontból védtelen maradt.

Ezért a NATO fontos, a védelmünket viszont az amerikaiak és a britek garantálják, és ez nem jó.

Ezért valódi közös európai hadsereg kell, nem csak olyan laza szövetség, mint a NATO, hanem egy valódi, egységes európai haderő, amely az angolszászok nélkül is működőképes.

Érvényes népszavazás
2016-07-23 12:33:00

Mit mondunk akkor, amikor parlamenti választás van, és az emberek egy része nem jött el. Sok mindent gondolhatunk, de egy dolog biztos: nem jöttek el, mert nem akartak véleményt nyilvánítani.

Ez azt jelenti, hogy rábízzák a döntést azokra, akik elmentek szavazni. Ez a helyzet a népszavazással is.

Persze nem mindegy, hogy néhányan elballagunk szavazni, hanem az kell, hogy elmondhassuk: robusztus részvétellel nem akarjuk a kötelező kvótát. Erre van szükség, hogy az uniós csatározásokban érvelni lehessen.

Kvótanépszavazás
2016-07-23 12:28:00

Senki számára nem közömbös az amerikai elnök személye, aki kimondta, hogy aki nem tiszteli az amerikai értékeket, az ne menjen Amerikába.

Jelenleg mindenki, aki a bevándorlást nem tekinti pozitív dolognak, az rossz fiúnak kiáltattatik ki. Ez a demokraták álláspontja. Az lehet, hogy az amerikai demokraták a bevándorlást pozitívumként értékelik, csakhogy az a baj, hogy ebben az esetben mi vagyunk az indiánok!

Cseh Tamás most mosolyog – mondja Orbán –, mert előre látta az egész indiánkérdést.

 

A kiutasított illegális bevándorlók ügye
2016-07-23 12:27:00

Meg szokták vádolni őket – mármint a magyar kormányt – azzal, hogy az illegális migránsokat, nemzetközi jogot sértve, Szerbiába teszik vissza. A kerítés azonban két és fél méterre befele van, ezért ha kiteszik őket a kerítésen túlra, akkor nem Szerbiába, hanem még Magyarországra teszik ki. Ezzel segítséget nyújtanak abban, hogy még magyar területen megkeressék a törvényes bejáratokat.

Mit tud tenni Magyarország Kárpátalja ügyében?
2016-07-23 12:23:00

Három dolgot. A világ népességének 0,2 százalékát tesszük ki, mi magyarok. Ez pedig jelent valamit, jelenti ki Orbán.

A második dolog a terület: ez megvan, bár néha pulzál, alakul, de szuverén terület.

A harmadik dolog a magyarok szellemisége. A magyar nép nem akar másokat szolgálni.

Ezeket figyelembe véve Orbán Viktor úgy gondolja, hogy Ukrajnában elemi érdekeink vannak. A magyar kormány sokat tesz annak érdekében, hogy Ukrajnában, különös tekintettel Kárpátaljára, az élet szerkezete ne omolhasson össze.

Orbán Viktor minden EU-s miniszterelnöki találkozón fölveti, hogy legalább a vízummentességet kapja meg Ukrajna, ha mást nem is.

Kárpátalja kérdése
2016-07-23 12:19:00

Orbán óvatosan beszél erről. Ukrajna két-három éve ütközőállam volt Nyugat és az oroszok között. Stabilitás volt, mi nyugatiak próbáltunk ugyan befolyást gyakorolni, de mértékkel.

Három éve Ukrajna meg akarta változtatni a saját helyzetét: lelökni magáról az orosz befolyást, egyre közelebb kerülni az EU-hoz és a Nyugathoz.

Három év alatt a mérleg elkeserítő: az ország elveszítette területének és lakosságának jelentős részét, gazdaságilag összeomlott, az életminőség leromlott, külső finanszírozás nélkül nem tud fennmaradni.

Nem a mi dolgunk mérleget vonni, mondja Orbán, de ezt a helyzetleírást nem spórolhatjuk meg, mert az európai politikusok bátorították az ukránokat. Az ígéreteinket nem tartottuk be, ezért Európa számára Ukrajna lelkiismereti kérdés. Még a vízummentességet sem adja meg az EU az ukrán embereknek.

Magyar geopolitikai, nemzetbiztonsági szempont az oroszok távoltartása a Kárpátoktól, de mégis több felelősséget vállaltunk, mondja Orbán, mint azok a nyugati politikusok, akik támogatták az ukránokat a kockázatos manőverben, majd cserben hagyták.

Először Tőkés László válaszol
2016-07-23 12:11:00

Erdőirtás: ezt az ügyet napirenden tartja az Európai Parlamentben. Elhangzott egy bírálat Orbán Viktor részéről az Európai Parlament hatalmának fölösleges megerősítéséről. Tőkés szerint ebben az ügyben az EP egyáltalán nem hatalmas. Hiába jelentette ki az EP, hogy egész Európában be kell tiltani a ciános bányászatot, semmire nem ment vele.

Ami a romániai erdőirtást illeti, az illetékes európai biztos azt válaszolta Tőkés kérdéseire: az Európai Bizottság jogsértési eljárást indított Romániával szemben. A jogsértési eljárás nagyon laza eszköz, Tőkés várja, milyen eredményre jutnak. Az az igazság, mondja, hogy elterelő válaszok érkeznek az európai bürokracia tekervényes természetének megfelelően.

Európa válsága: a felelősségnek megvannak a különböző szintjei. Egy elhibázott brüsszeli politika már önmagában meghatározó oka lehet a válság kiteljesedésének.

Az első kérdés
2016-07-23 12:08:00

Az első kérdés nem kérdés. Köszönet és hajrá Orbán Viktor magyar miniszterelnök. És nem csak egy ilyen van. Sok ilyen van. És nem Németh Zsolt írta őket.

 

Tusnádfürdői Nyilatkozat
2016-07-23 12:04:00

Három erdélyi magyar párt és öt Kárpát-medencei párt vezetői írták alá tegnap.

Kárhoztatják benne Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikáját. Európa háborúban áll, ugrásszerűen megnőtt a terrorista merényletek száma. Az EU vezetői még mindig nem értik a problémát, tagadják, hogy összefüggés lenne a terrorizmus és a bevándorlás között. 

A brüsszeli bürokraták nem dönthetnek helyettünk, jogunk van eldönteni, hogy kikkel kívánunk együtt élni.

A pártvezetők felszólítják a határon túli magyarokat, hogy vegyenek részt az október 2-i kvótanépszavazáson – ismerteteti Németh Zsolt a nyilatkozatot.

Eljött a kérdések ideje
2016-07-23 12:04:00

Németh Zsolt felolvassa a közönség soraiból érkezett kérdéseket, amelyekre az előadók szép sorban válaszolni fognak.

Ha ez igaz,
2016-07-23 12:01:00

hogy Magyarország egy ilyen hely, akkor az is igaz, hogy magyarnak lenni jó. Teszi hozzá Németh Zsolt.

Magyarország legyen biztos pont egy bizonytalan világban
2016-07-23 12:00:00

Ezt akarjuk, szeretnénk, ha így maradna - ezzel zárja beszédét Orbán Viktor. Vastaps a placcon.

A régi Európa
2016-07-23 11:57:00

nem más, mint életképtelen Európa. Az Unióba később felvett, úgynevezett új Európa viszont életképes, perspektívái vannak.

Nézzük a válsághelyzeteket. Lengyelországban például nincs gazdasági válság. Szlovákiában nincs gazdasági válság, Magyarországon nincs gazdasági válság. Romániáról nem mer nyilatkozni.

Ezért elmondhatjuk, hogy Közép-Európa életképes hely, és itt az emberek nyíltan elmondhatják, mit gondolnak a demokráciáról.

Virágokkal és plüssállatokkal nem lehet határt védeni
2016-07-23 11:54:00

A határvédelem nem esztétikai kérdés. Nem vagyunk azonban szívtelenek: a migránsokat megértjük, mert többnyire szerencsétlen áldozatok, a rossz politika, az embercsempészek, a mi hibás döntéseink miatt is szenvednek. Ezt megértjük, átérezzük.

A migráció viszont megöl bennünket: ezért bármennyire is együttérzünk ezekkel a szerencsétlen áldozatokkal, mégis muszáj megállítanunk őket, és ez nem megy határvédelem nélkül.

Összefoglaló
2016-07-23 11:54:00

Európa elvesztette globális szerepét. Nem képes megvédeni a polgárait. Nem képes megvédeni a határait. Nem képes összetartani a tagállamokat. Tehát: az Európai Unió megbukott.

Szeptemberben, Pozsonyban meg kell beszélni Európa jövőjét, mert az Unió megbukott. A problémánk nem Mekkában, hanem Brüsszelben van.

Nem lehet persze előreláthatatlan folyamatokra felkészülni
2016-07-23 11:53:00

de azért józan ésszel fel kell mérnünk, mire számíthatunk a jövőben.

Számok
2016-07-23 11:50:00

A számok unalmasak, de a mindennapi élet nem mutatja meg azokat a folyamatokat, amelyek 30-40 év múlva csúcsosodnak ki.

A magyar közösség azért érdektelen a demográfiai csökkenés iránt, mert az nem holnap reggel kopogtat az ajtón.

Az említett térségekre jósolt népességi adatok: Egyiptom népessége kis híján 90 millióról 138 millióra fog növekedni 2050-re. Szíria népessége szintén jelentős mértékben növekedik, de ez következik be Nigéria, Etiópia és más afrikai országokban is.

Tehát a nagy nyomás Afrika felől fog Európára nehezedni.

 

Lehet fintorogni,
2016-07-23 11:49:00

hogy miután Egyiptomban a nép, élve az általunk exportált demokráciával, egy fundamentalista iszlám kormányzatot választott, most demokráciakritikákat fogalmazunk meg.

Ha ezt folytatjuk, akkor destabilizálni fogjuk a térségeket, és onnan folyamatosan özönleni fognak hozzánk az emberek.

Nem lassítani, hanem megállítani akarja a migrációt
2016-07-23 11:46:00

Ez a nagy különbség közte és az európai vezetők egy része között.

Nem vagyok Donald Trump kampányembere – mondja Orbán. Sose gondolta volna, hogy ő lesz a jobb választás Európa és Magyarország számára.

De aligha tudná jobban megfogalmazni, mire van szükség a terrorizmus megfékezéséhez.

Első: a világ legerősebb titkosszolgálatát kell létrehozni Amerikában. Igen, Európában is ez kell Orbán szerint.

A demokráciaexport politikáját abba kell hagyni
2016-07-23 11:46:00

Miért jönnek át most is Afrikából tömegesen a migránsok?

Azért, mert az európaiak sikeresen elérték azt, hogy a líbiai rendszert összezúzzák. Ugyanígy jártak Szíriával és Irakkal is. 

Ha továbbra is a demokráciaépítést helyezzük előtérbe a stabilitás biztosítása helyett, akkor hasonló eredményekre jutunk.

Ez a helyzet a mostani törökországi eseményekre vonatkozóan is. A legfontosabb cél, hogy Törökország stabil maradjon. Ha ez megbukik, onnan is özönleni kezdenek a migránsok.

Alaptételek
2016-07-23 11:43:00

A migráció veszélyt jelent az európaiakra. Növekszik a terrorizmus és a bűnözés. A tömeges méretű migráció megváltoztatja az európai kultúrát. A tömeges méretű migráció lerombolja a nemzeti kultúrákat.

A terrorizmus és a bevándorlás
2016-07-23 11:42:00

Lehangoló, amikor tényekről folyik a vita a politikában. Nehéz az ilyen vitákban rendet vágni.

A Századvég végzett egy európai közvéleménykutatást - van-e összefüggés a migráció és a terrorizmus között? Az emberek 60 százaléka szerint egyenes összefüggés van a terrorizmus és a migráció között.

Az európai emberek 63 százaléka úgy gondolja, hogy a bevándorlás megváltoztatja a befogadó ország kultúráját.

Ahol nincs megegyezés az európai miniszterelnökök között
2016-07-23 11:40:00

az Európai Bizottság saját hatáskörben kezd döntéseket hozni, holott ez legitimitási problémákat okoz.

Hiba volt, hogy beleegyeztünk a kétharmados döntöshozatalba Európában, mert a nagy államok támogatásával sikerül keresztülverni olyan elképzeléseket, amellyel a tagállamok legalább egyharmada nem ért egyet. Ilyen a kvóta ügye is.

A kiküldetési kérdés
2016-07-23 11:40:00

12 nemzeti parlament jelentette be, hogy nem ért egyet az Európai Bizottság döntésével. Ez is azt mutatja, hogy miközben hatékonyabbá akartuk tenni az Unió működését, tulajdonképpen alá is ástuk a működését Európa polgárainak szemében.

Hoztunk rossz döntéseket
2016-07-23 11:39:00

az Európai Unió keretében.

Például: megengedtük, hogy az Európai Bizottság ma politikai szereplőnek tekintse magát. Politikai irányvonalakat szabni a nemzetek miniszterelnökök tanácsának joga.

Amióta nemzetállami hatáskörben
2016-07-23 11:38:00

próbáljuk megoldani a biztonségi kérdést, a migránskérdést, azóta sikeresebb a válságkezelés, mint korábban, amikor közös megoldásokat kerestünk.

Európa idealizálása
2016-07-23 11:36:00

Ezt az idealizálást is abba kéne hagyni. Egy magyar embernek nincsenek identitási problémái. Ha magyar vagy, európai vagy. Eddig ez rendben is van.

Ebből azonban nyugaton kifejlődött egy olyan politika, amely ideológiát gyárt a politikából. Nem nemzetekben gondolkodik, hanem egy elvont eszmében. Jogköröket von el a nemzetektől, és ha a nemzetek visszakövetelik a jogköröket, akkor azok a nemzetek kitaszítottá válnak.

Brexit
2016-07-23 11:35:00

Az angolok kilépésével véget ért egy korszak. Az Európai Unió globális szereplőből regionális szereplővé vált, amely nem tud döntő szerepet játszani az Egyesült Államok és Oroszország mellett.

Az EU áltatja magát, ha globális szereplőként tekint magára - csak a bennünket körülvevő térséget tudjuk befolyásolni.

A bizonytalanságtól való félelem
2016-07-23 11:31:00

A politikának azt kell megvizsgálnia, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy a félelem és a bizonytalanság eltűnjön az életünkből.

Először is, abba kéne hagyni néhány rossz dolgot. Például a denacionalizálást. Vannak dolgok, amelyek ellen az Unió nem képes védekezni, mi nemzetek viszont igen.

Aztán ott van a hamis önértékelés. Ezt is abba kell hagyni. Az uniós elit ma pont ugyanúgy beszél magáról, mint 15 évvel ezelőtt. Az Unió kétségtelenül globális szereplő... VOLT.

Megjelennek a radikálisok
2016-07-23 11:28:00

A jelenlegi európai elit negatívumként értékeli a radikálisok színre lépését, noha ez éppen a saját maguk válságának következménye.

Az elitválság pedig demokráciaválságba torkollt. Az emberek, a közösségek egyre nyilvánvalóbban mást akarnak, mint a válságban levő elit.

Ha a terrorizmust nézzük, nem csak arról van szó, hogy néhány elmebeteg merényletet követ el valahol Európában. A terrorizmus jelensége is az általános bizonytalanságból fakad.

Elitválság
2016-07-23 11:27:00

Az életünket egy elitválság jellemzi. Akár kereszténydemokrata, akár baloldaliak voltak Európa vezetői, ők ugyanúgy voltak képesek garantálni Európa növekvő jólétét.

A gazdasági válság ezt írta felül, megjelentek új, populistának nevezett csoportok.

Mit tapasztalunk ma?
2016-07-23 11:25:00

Ha ugyanezt elmondjuk ma egy fiatalnak, előfordulhat, hogy kinevet. Ez az európai élet elveszett. És tulajdonképpen egy gazdasági válságról van szó. A nyugati gazdaságok mellé több milliárdos versenytársak léptek be (lásd India), és erre Európa jelen pillanatban nem tud válaszolni. 

Ne féljetek, harcoljatok!
2016-07-23 11:24:00

Ez kétségtelenül jó irány, de meg kell fogalmazni azt, hogy mi az, ami ellen harcolnunk kell. A falszínen ez úgy jelenik meg, mint migráció, terrorizmus.

Hasonlóság Amerika és Európa között
2016-07-23 11:24:00

Az elmúlt 50 évben ha azt mondták egy nyugati fiatalnak, hogy ha rendesen elvégzed az iskoláidat, tiszteled a törvényeket, a szüleidet és szorgalmasan dolgozol, többre fogsz jutni.

Ez adta az Európai Unió vonzerejét, mert Magyarországon ezt nem mondhattuk el a kommunizmus idején.

El fogja mondani mindazt
2016-07-23 11:20:00

amit az európai helyzetről gondol. És ezt egyenesen fogja tenni, olyan beszédmóddal, ami ma Európában tilos, ezért számolni kell miatta az európai fősodorból való száműzetéssel. Ez persze manapság akár előnyös is lehet. Magyarországot megpróbálták kiszorítani, de néhány év után már inkább előny, mint hátrány, mert az európai fősodor egyre inkább azt az értelmezést veszi át, mint a korábbi fekete bárány Magyarország.

Európában napról napra nő a félelem
2016-07-23 11:20:00

Soha nem volt még ennyire tanácstalan, mint most, amikor tegnap éjszaka összeállította a mai mondandóját. Müncheni merénylet, migránsok ezrei indultak Belgrádból Magyarország fele, az angolok kiléptek az Európai Unióból, Donald Trump lett az Amerikai Egyesült Államok elnökjelöltje. Erre a jelenségtömegre jelen pillanatban még nincs magyarázata. Az tény: Európában napról napra nő a félelem!

Orbán Viktor beszél
2016-07-23 11:18:00

A viszontlátás öröme megmozgatja az ember szívét, a szabadegyetem több mint két évtizede betölt egy másik funkciót is: létrejött egy szabadegyetemi tér, ahol másképpen lehet beszélni a politikáról, mint általában.

Ebből adódnak a bajok is.

Ebből adódnak a bajok is
2016-07-23 11:18:00

Az EU kialakította azt a fajta politikai diskurzust, amit ugyan lehet, hogy senki sem ért, de legalább nem lesz belőle baj. Egy szabadegyetemi tér viszont megenged egy másfajta diskurzust. Ha pedig itt sem működik, akkor az nem szabadegyetem, hanem propagandatábor.

Ismét Németh Zsolt
2016-07-23 11:17:00

Az emberi élethez Istentől nyertünk jogot - idézi Márton Áront. Tőkés előadása azt a mondást idézte, hogy aki embernek hitvány, magyarnak alkalmatlan.

Áldásmondással köszön el
2016-07-23 11:16:00

Isten, áldd meg a magyart és ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk – zárja beszédét Tőkés László.

Migránsok!
2016-07-23 11:13:00

Ne jussunk az Európát önazonosságában fenyegető migránsok szétszóratott sorsára. Egyszerre kell harcba szállnunk az önmaga vesztét okozó nyugati világért, és önmagunk védelmében.

Brüsszel urai nem tudják, mihez is kezdjenek a bibliával, idegen számukra Európa keresztény identitása. Amennyiben szükséges, a konfliktust is vállalni kell, ha rólunk, házainkról, feleségeinkről, Európáról, magyarságról van szó.

Nem köthetünk kompromisszumot a gonosszal. Csak annyit mondhatunk: távozz tőlünk, Sátán!

Vértelen igazság- és szabadságharcainkban
2016-07-23 11:11:00

az ige szava szigorú önvizsgálatra késztet bennünket. Népünk ügyének megalkuvás nélküli szolgálatot kell képviselnünk, ki kell állnunk gyülekezeteinbk, falvaink, városaink védelmében. Itthon kell lennünk ezután is, mindenütt, ahol magyarok élnek a Kárpát-medencében.

Erdély nagy püspöke kilátástalan helyzetben
2016-07-23 11:09:00

mutatott példát a jogos önvédelemre, önfeláldozó kiállásra.

A felidézett történelmi példa fő tanulsága:
2016-07-23 11:07:00

a magyar pártoknak, szervezeteknek, vezetőknek a nép akaratát kell képviselniük. A kommunista népi szövetségesekkel szemben Márton Áron képviselte igazán a magyarság érdekeit.

Erdély számunkra nem politikai, hanem erkölcsi kérdés. A történelmi egyházak ne keveredjenek bele a pártpolitikába, de az erkölcs- és nemzetpolitikába igen.

Ez nem politika
2016-07-23 11:05:00

ez az életünkről szól.A jelenben is érvényes tanulságként szolgál ez számunkra. Mielőtt valaki irredentizmussal vádolná: nem határmódosítást, hanem autonómiát követelünk, közösségi jogokat, tiszteletben tartva a nemzetközi és a román törvényeket.

Márton Áron történetének üzenete
2016-07-23 11:04:00

Ma, itt, mi autonómiáról beszélünk. Nem területet, hanem önrendelkezést követelünk. Románia alkotmányát és a nemzetközi szerződéseket tiszteletben tartva kérjük a teljes körű autonómiarendszert az erdélyi magyar közösség számára. Ezen törekvés teljes mértékben megfelel a nemzetközi normáknak. Ezek a rendszerek  tökéletesen működnek szerte Európában, és a biztonság és egyensúly zálogait képezik.

Edmunk Burke brit filozófus szerint
2016-07-23 11:02:00

a gonosz győzelméhez csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak. De akadtak olyan vezetők, mint Márton Áron, akik szembeszegültek a hatalommal, és azt az igényt fejezzék ki, hogy „rólunk nélkülünk ne határozzanak”.

A magyar önfeladás egyik drámája
2016-07-23 11:01:00

A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak. Erdélyben akadtak olyanok, akik Márton Áron köré tömörülve ellenálltak a Népi Szövetség kapitulációjának, és memorandumot intéztek a párizsi békekonferenciához, melynek lényege: Rólunk, nélkülünk ne határozzanak!

Még az RMDSZ is kap egy kicsi dicséretet
2016-07-23 10:58:00

mert az MPP-vel együtt elmozdulni látszik az autonómia irányába.

1956 jubileuma
2016-07-23 10:58:00

Emlékeztető számunkra, hogy szabadságszerető és szabadságharcos nemzet vagyunk. A székely közösség számára a szabadság záloga maga az autonómia.

Miért olyan fontos számunkra az autonómia és a védelem? Erre keresi a választ Tőkés László.

Márton Áron ezelőtt pontosan 70 évvel állt ki a magyarság, zsidóság, görög-katolikusok védelme érdekében. Példaként állhat az érték- és morális válságban levő Európai Unióban.

Ausztria és Olaszország példáját
2016-07-23 10:56:00

hozza fel pozitív példaként, mint akik európai módra rendezték az önrendelkezés ügyét. Hasonlóképpen kéne Magyarország és Románia esetében is.

Ezt kéne tennie
2016-07-23 10:56:00

Romániának és Magyarországnak is a Székelyföld esetében, illetve, tágabb értelemben, a határon túli magyar közösségek esetében.

A nizzai terrortámadás is szóba kerül
2016-07-23 10:54:00

Meg a müncheni is. Részvétét fejezi ki Franciaországnak. Amikor papírra vetette beszédét, még nem tudta, mi lesz Münchenben.

Itt és most
2016-07-23 10:54:00

ismétli meg a püspök a kérést: vállaljon Magyarország védhatalmi státust a határon túli magyarok iránt, mint ahogy Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

Időnként ütemes taps
2016-07-23 10:53:00

szakítja félbe a Tőkés-beszédet, ezt hangulatelemként írjuk.

A székely autonómia szállásterülete
2016-07-23 10:52:00

Természetesen Tusványosról van szó. Tőkés gyakorlatilag mindenkit üdvözöl, aki a határok fölötti nemzetegyesítés jegyében együtt lehet velünk, testben és/vagy lélekben.

Napirend
2016-07-23 10:51:00

Először Tőkés László fog beszélni, utána pedig Orbán Viktor. A közönség írásban teheti fel kérdéseit, és a két előadás után a beszélők válaszolni fognak rájuk.

Tőkés László beszél
2016-07-23 10:51:00

Napirenden kívül őszinte elismerését fejezi ki a magyar fociválogatottnak. Szántai kolléga el is kezdett riázni itt mellettem.

Növelték európai otthonosságérzetünket a magyar labdarúgók.

A másik állandó szereplő
2016-07-23 10:50:00

természetesen Tőkés László. Ő megkapta Magyarország legnagyobb kitüntetését, a Becsületrendet, Németh Zsolt büszke a főtiszteletű püspök úr munkájára.

Rendkívül sok változás volt
2016-07-23 10:49:00

az elmúlt évben. Itthon Európában voltunk, vagyunk, leszünk - ez a jelszó.

Orbán Viktort köszöntik
2016-07-23 10:47:00

És most következik: Orbán Viktor miniszterelnök köszöntése. Természetesen a kedves feleségét, Lévai Anikót is. Akiknek szintén nagy változás következett be az életükben. Nagyszülők lettek!

Németh Zsolt köszönt
2016-07-23 10:46:00

mindenkit, elsőként Albert Tibort, Tusnádfürdő újraválasztott polgármesterét.

Megdőlt egy nagy tézis
2016-07-23 10:46:00

Nevezetesen az, hogy ahol magyarok laknak, ott járhatatlanok az utak. Ebben Németh Zsoltnak teljes mértékben igaza van.

A határon túli magyar közösségek vezetői
2016-07-23 10:46:00

sem maradnak ki a felsorolásból, sorra köszönti Erdély, Délvidék, Felvidék magyar pártjainak első embereit, plusz a székelyföldi tanácselnököket. Meg az egyházi vezetőket, persze.

Ha valaki megéhezne,
2016-07-23 10:46:00

kenyér az van. Nem is akármilyen. 

ÉÉÉÉÉS
2016-07-23 10:45:00

megjelent a színen a szokásos trojka: Németh Zsolt, Tőkés László és Orbán Viktor. Fotónkról Tőkés véletlenül lemaradt, helyette: Albert Tibor polgármester. 

Mintegy vezényszóra, a zászlók is bevonulnak
2016-07-23 10:45:00

Székely. Magyar. Székely.

Lehet fogadásokat kötni
2016-07-23 10:42:00

Milyen témákat érint mai beszédében Orbán Viktor? Migráció, Brexit, kvótanépszavazás, autonómia, határvédelem, medvék, Igazi Csíki Sör.

És késésben vagyunk
2016-07-23 10:40:00

Kerek 11 percről beszélünk. De hát egy igazi rocksztár imázsába ez simán belefér.

Csak néhány VIP:
2016-07-23 10:40:00

Antal Árpád, Tamás Sándor, Borboly Csaba, Szilágyi Zsolt, Martonyi János, L. Simon László, őket látjuk magunk előtt csevegni. A hátunk mögött pedig elsuhant G. Fodor Gábor, a Századvég boszorkánykonyhájának főboszorkánymestere.

Ketten tartjuk a frontot
2016-07-23 10:38:00

a tavalyihoz képest kellemes hőmérsékletű placcon: Szántai János és Papp Attila Zsolt fogunk tudósítani, ha a világháló istene is ezt akarja. Bennünket kell szidni mindenért.

Nőttön nő a tömeg
2016-07-23 10:38:00

Így délelőtt a Quimby zenekarnak is fel kéne kötnie a gatyát, ha versenyezni akarna az Orbán-koncerttel. 

Ebből most már elkerülhetetlenül
2016-07-23 10:35:00

Orbán-beszéd lesz: a nagyszínpad előtti VIP-részen egyre több politikus, egyházfő és más közéleti személy tűnik fel.

Fokozódik a feszültség
2016-07-23 10:35:00

A meleg is. Az egyházak képviselői megérkeztek, egy félénk mikrofonpróba is volt.

Előre is elnézést kérünk,
2016-07-23 10:32:00

ha akadozna a tudósítás: a tusványosi sajtó-wi-fi nem mindig áll a helyzet magaslatán, de többnyire működik.

A színpad előtt nő a politikus-sűrűség
2016-07-23 10:31:00

Antal Árpád és Tamás Sándor kvaterkázik a VIP-sor előtt. A tusványosi maci jóságosan mosolyog le rájuk a színpadról.

Itt ülünk a tusványosi placcon,
2016-07-23 10:16:00

egyelőre elviselhető a meleg.