Szigorúbban ellenőriznék a németek a menedékkérőket a baltás támadás után

Minden téren – derül ki egy felmérésből.
Hirdetés

Németországban a lakosság többsége szerint a Würzburg mellett egy vonaton végrehajtott baltás-késes támadás után szigorúbban kell ellenőrizni az országba érkező menedékkérőket – mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

Az N24 hírtelevízió megbízásából készített felmérés szerint a lakosság 72 százaléka szükségesnek tartja, hogy a hatóságok a hét elején történt támadásból okulva a terrorveszély elkerülése érdekében vegyék alaposabb ellenőrzés alá a menedékkérőket.

A felmérésben megkérdezettek csaknem 60 százaléka szerint a muszlim országokból érkezett bevándorlók társadalmi beilleszkedésén is javítani kell, és erősíteni kell a rendőri jelenlétet a köztereken.

Egy 5 százalékot kitevő kisebbség véleménye szerint viszont az ilyen erőfeszítések hasztalanok, mert a terrortámadásokat nem lehet kivédeni.

Azonban a németek nagy többsége, 70 százaléka arról számolt be, hogy nem fél jobban a terrortól, mint a würzburgi és a franciaországi Nizzában az előző héten történt támadás előtt, és csak 28 százalék mondta azt, hogy a két eset révén erősebben aggódik a terrorveszély miatt.

Hirdetés

A reprezentatív felmérést szerdán végezték, ezer ember megkérdezésével.

Hétfőn egy magát afgánnak valló 17 éves menedékkérő baltával és késsel, az Allah akbar! (Allah hatalmas!) kiáltást hallatva rátámadt egy vonat utasaira a bajorországi Würzburg közelében. Négy embert megsebesített, majd leszállt a többi utas által vészfékkel megállított vonatról, és megsebesített még egy embert. Rárontott az előállítására érkezett különleges rendőri egységre, ezért a kommandósok lelőtték.

A nyomozás eddigi adatai alapján az Iszlám Állam terrorszervezet (IÁ) propagandájának hatására, de egyedül, önállóan cselekedett. Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint az eset az „ámokfutás és a terrorizmus határvidékén” helyezkedik el.
Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter a támadás miatt sürgette, hogy tartóztassák fel a határon  az érvényes iratok nélkül érkező vagy a személyazonosságukat igazolni nem tudó menedékkérőket, és ne engedjenek be az országba bizonytalan kilétű embereket.
 

Hirdetés