Ismét rácsok mögött Sorin Ovidiu Vântu

Az oligarchát ezúttal a Petromservice becsődöltetése miatt ítélték el. Hat év és két hónap letöltendőre.Eddig kétszer szabadult.
Hirdetés
Hat év és két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Romániában Sorin Ovidiu Vântut, az ország egyik legismertebb üzletemberét sikkasztásban való bűnrészesség és pénzmosás miatt. A jogerős ítéletet pénteken hirdette ki a bukaresti ítélőtábla.
 
Vântut és további tizenegy vádlottat 2012-ben állították bíróság elé. Azzal vádolta őket a legfőbb ügyészség, hogy 2008 és 2009 között szándékosan csődbe vitték a Petromservice olajvállalatot, amelyet 
 

83,5 millió euróval károsítottak meg. 

Az ügyben Liviu Luca volt szakszervezeti vezetőt is hat év szabadságvesztésre ítélték sikkasztás miatt. Luca az ügyészek szerint a Petromservice szándékos csődbevitele révén tett szert tekintélyes vagyonra.
 
A Petromservice-nek összesen 150 millió euró adóssága volt, amikor az üzletember és Luca többi segédtársaikkal együtt összetett pénzügyi manőverekkel csődbe vitték. Részben a dolgozók felé voltak jelentős bérfizetési elmaradások, a hitelezőknek is tartozott a vállalat, és az állam felé is csaknem száz millió euró adósságot halmozott fel.
 
A csődbe juttatással az alkalmazottak és a hitelezők mellett közvetett módon a kisebbségi részvényeseket is megkárosították – olvasható a vádiratban.
 

Harmadjára csukták le

Vântunak kiterjedt médiabirodalma volt, amely révén jelentős befolyásra tett szert a politikában. Vagyonát 2009-ben félmilliárd euróra becsülték. Őt már kétszer elítélték, először 2012-ben egyik üzlettársa megfenyegetése miatt kapott jogerősen egy év börtönbüntetést, amit letöltött. 
 
2013-ban szabadult, majd 2014 elején egy másik ügyben is elítélték két évre bűnpártolás miatt. Abban találták vétkesnek, hogy pénzelte a hatóságok elől rejtőzködő Nicolae Popát, akit az ország egyik leghírhedtebb pilótajátéka miatt ítéltek el. Vântut még ugyanabban az évben feltételesen szabadlábra helyezték, így pénteken délután, a legújabb ítélet kihirdetése után ismét börtönbe szállították.
Hirdetés