Illegális gyógyszerkísérletek: halott páciens, öngyilkossági kísérlet

Horrorfilmbe illő részletek derülnek ki a vádiratból.
Hirdetés

Sokkoló részletek kerültek napvilágra a törvénytelenül gyógyszerkísérletek alanyaiként használt pszichiátriai betegek ügyében. A Digi 24 hírtelevízió megszerezte a vádiratot, amelyben az ügyészség megindokolta, miért emeltek vádat a törvénytelen kísérleteket irányító aradi doktornő, Delia Marina Podea ellen.

A tanúvallomásokból kiderül: volt olyan beteg, aki a kezelés során rosszul reagált a gyógyszerekre, állapota rosszabbodott, ezért megszüntették a terápiát, azonban később meghalt.

Egy másik tanú arról beszélt: volt olyan páciens is, aki öngyilkosságot kísérelt meg.

Arról is beszéltek, hogy a gyógyszergyártók „vagonszámra” küldték a különböző „figyelmességeket” az illegális ügyletben részt vevő orvosoknak.

Mint kiderült, Podea rendszeresen azzal fenyegette a neki ellentmondani akaró rezidens orvosokat, hogy ellehetetleníti a karrierjüket.

Mint arról beszámoltunk, az ügy június elején pattant ki. Mint kiderült, legalább háromezer kórházi páciens vált tudtán kívül gyógyszerkísérletek alanyává. Az ügyben 50 pszichiátert gyanúsítanak azzal, hogy jogtalanul kísérleteztek pácienseikkel.

Hirdetés

Az ügyészség már akkor őrizetbe vette Podeát, az Arad megyei sürgősségi kórház pszichiátriai osztályának vezetőjét.

Az érintett orvosok tudtukon kívül végeztek gyógyszerkísérleteket a betegeken több romániai kórházban is, az ügyben 26 bukaresti, Arad, Konstanca és Dolj megyei orvosi rendelőben, valamint 16 megyéből – köztük Brassó, Kolozs, Maros, Szeben és Temes megyében – összesen 31 kórházban folytatott házkutatást a rendőrség – közölte a legfőbb ügyészség.

Az ügyészség szerint az orvosok több kórházban törvénytelen klinikai kísérleteket folytattak, olyan eljárásokat, amelyek nyomán „fennállt a veszély, hogy olyan gyógyszerek piaci bevezetését engedélyezik, amelyek negatívan befolyásolják a népesség egészségét.”

Egy aradi pszichiáter – egyben egyetemi tanár – esetét ki is emelik az ügyészségi közleményben: ő a nyomozó hatóság szerint csúszópénz fejében fiktív kórházi beutalót állított ki egészséges személyeknek annak érdekében, hogy azok ennek révén betegnyugdíjba vonulhassanak.

Hirdetés