Mit csinált Van Gogh a fülével?

Mindenki tudja, hogy levágta. Most kinyomozták, hova lett az ominózus testrész.
Hirdetés
Egy provence-i gazdálkodó lányának, Gabrielle Berlatier-nek adta levágott fülét egy új könyv szerint 1888-ban Van Gogh.
 
A napokban jelent meg Bernadette Murphy Van Gogh’s Ear: The True Story (Van Gogh füle: A valódi történet) című könyve, amelyben a szerzőnek új dokumentumok alapján sikerült újabb részleteket feltárnia Van Gogh életéről. A kutatónő a Kaliforniai Egyetem Bancroft Könyvtárában megtalálta annak az orvosnak a feljegyzéseit, aki ellátta a festő sérülését, miután az 1888 decemberében levágta a fülét.
 
Az orvos, Felix Rey rajzokat is készített a sérülésről, amelyek azt bizonyítják, hogy Van Gogh a korábbi vélekedéssel szemben nem csak a fülcimpáját metszette le, hanem az egész bal fülét.
 
Murphy a könyvében további fontos információkat tárt fel arról a fiatal nőről is, akinek Van Gogh átadta a levágott fülét, és arra kérte, hogy vigyázzon rá. A kutatónak sikerült kiderítenie a nő nevét, de mivel családjának ígéretet tett arra, hogy vezetéknevét csak az engedélyükkel fedi fel, a könyvben keresztnevén, Gabrielle-ként hivatkozik rá. A londoni The Art Newspaper azonban a kötetben szereplő adatok alapján a nyilvános archívumokban rábukkant, és 
 

azonosította a titokzatos nőt.

Mint kiderítették, Gabrielle Berlatier egy Arles-környéki gazdálkodó lánya volt. 1888 januárjában megharapta egy kutya, ezért veszettség miatt Párizsban kezelték. Az orvosi költségek miatt azonban eladósodott a családja, és Gabrielle-nek a fájdalmas kúra után dolgoznia kellett: egy bordélyban volt cseléd, és a Café del la Garre-ban is dolgozott takarítóként, ahol Van Gogh lakott egy darabig, mielőtt kibérelte volna a közeli Sárga házat.
 
Tehát a festő kétségtelenül ismerhette Gabrielle-t. Alphonse Robert, a rendőr, akit odahívtak a bordélyba, amikor Van Gogh levágta a fülét, Gaby néven említette a lányt. A korabeli újságok azonban Rachelként hivatkoztak rá, ám ez lehetett a beceneve is. A dokumentumok szerint nem lehetett prostituált, mivel nem volt 18 éves, túl fiatal volt hozzá.
 

Gabrielle 1888-ban súlyos traumákon esett át

a betegség és a festő öncsonkítása miatt, de később férjhez ment, és szép kort élt meg. Van Gogh-gal való ismeretsége titkát azonban mindvégig megőrizte.
 
Az amszterdami Van Gogh Múzeum új kiállítása a művész tébolyának okait mutatja be. A tárlaton megtekinthető Rey doktor portréja is, amelyet Van Gogh festett.
 
Van Gogh 1890. július 27-én lőtte meg magát egy Párizs környéki mezőn. Még vissza tudott vánszorogni abba a fogadóba, ahol lakott, ám 30 órával később belehalt sérüléseibe. A kiállításon azt a pisztolyt is bemutatják, amellyel a képzőművész öngyilkos lett.
Hirdetés