Alkotmányos a melegházasság tiltását szorgalmazó kezdeményezés

Így akár ki is írhatják a népszavazást róla.
Hirdetés

Teljesíti az alkotmány által előírt feltételeket az a polgári kezdeményezés, amely népszavazás útján alkotmányos szintre emelné a melegházasság tiltását – döntött szerdán az alkotmánybíróság.

A testület megállapította, a kezdeményezés eleget tesz az alaptörvény által megkövetelt formai követelményeknek, így nincs alkotmányos akadálya népszavazásra bocsátásának. A kezdeményezők hárommillió aláírást gyűjtöttek össze az alaptörvény módosítására. Azt akarják, hogy az alkotmány mondja ki, „a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul”. A jelenlegi alkotmányban a „házaspárok” kifejezés szerepel.

A kezdeményezőknek minimum félmillió aláírást kellett volna összegyűjteniük úgy, hogy legalább húsz megyéből minimum 20 ezer aláírás érkezzen. Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke úgy nyilatkozott, hogy valamennyi formai követelményt teljesít a polgári kezdeményezés, hiszen a tervezett népszavazás nem korlátoz vagy szüntet meg alapvető szabadságjogokat.

Az alaptörvény ugyanis nem engedélyez alkotmánymódosítást ilyen korlátozás esetén.

Hirdetés

Hozzátette, Romániában a házasság nem tekinthető az alkotmány vagy más törvény által védett alapvető jognak. A családi élethez való jog ilyen – magyarázta -, viszont az többet foglal magába mint a házasság. Dorneanu szerint az alkotmánymódosítási javaslat a családi élethez való jogot sem korlátozza, ezért egyhangúan döntöttek.

Romániában minden esetben a parlament kétharmados többségének támogatása, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges az alkotmánymódosításhoz. A mostani kezdeményezők azt akarják, hogy az év végi parlamenti választással egy időben szervezzék meg a melegházasság tiltásáról szóló referendumot.

Hirdetés