Újabb zikavírusos fertőzés Romániában

Ezúttal egy kisfiú az áldozat.
Hirdetés

Újabb zikavírussal fertőzött személyre bukkantak Romániában. Az egészségügyi ministérium szerdán közölte, hogy beigazolódott a fertőzés ténye egy tízéves kisfiú esetében, aki családjával együtt Franci Guayanában él, és rokonlátogatásra érkezett Romániába.

A család július 12-én érkezett Romániába, másnap pedig megjelentek a fiún a betegség tünetei: láz, kiütések és izomfájdalom. A tünetek 24 óra alatt elmúltak, de a szülők orvoshoz vitték a fiút, és kórházba utalták. Az ott elvégzett vizsgálatok alapján kedden kiderült, hogy zikavírussal fertőzött.

Az egészségügyi tárca fokozott óvatosságra inti a trópusi országokba utazó polgárokat, és felhívja a figyelmet, hogy a kór szúnyogcsípéssel, illetve szexuális úton is terjed.

Romániában először múlt héten mutatták ki a vírus jelenlétét.

A zikavírus súlyos születési rendellenességeket, kóros kisfejűséget és egyéb agyi problémákat okoz magzatoknál. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. Különösen a várandós nőkre veszélyes. Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget.

Hirdetés

Februárban Csehországban, márciusban Szlovákiában is megjelent a zikavírus, júniusban pedig Szlovéniában is, ahol azóta már egy második esetet is regisztrálták.

A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben egy vemhes majomban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

Hirdetés