Illegális importhulladékot füleltek le a határon

Magyarországi eredetű szállítmány is volt közte.
Hirdetés

Háromszáz tonnányi, Németországból, Ausztriából és Magyarországról származó hulladékot tartóztattak fel a határom a román hatóságok júniusban – jelentette be hétfőn Cristiana Paşca Palmer környezetvédelmi miniszter.

A tizenhat kamionnyi szállítmányt a hivatalos okmányokban zöld hulladékként tüntették fel, ám az ellenőrzések során kiderült, hogy vegyes háztartási hulladékról volt szó. A miniszter szerint az európai uniós és a román törvények tiltják az ilyen jellegű hulladék importját, csak az újra hasznosítható szemét behozatalát engedélyezik. Palmer elmondása szerint a szállítmány veszélyes hulladékot is tartalmazott.

A tárcavezető azt is közölte, hogy a szállítmányokat hat, Hunyad, illetve Ilfov megyei cégnek címezték. A helyszínre kiszállva a hatóságok további törvénytelenségekre bukkantak, így összesen három bűnvádi eljárás indult.

A 16 kamionnyi hulladék zöme, 13 Németországból származott. A környezetvédelmi őrség és a vámhatóságok közreműködésével azonban a szállítmányokat sikerült feltartóztatni, és visszaküldeni a származási helyükre.

A miniszter emlékeztetett: az EU nyugati tagállamaiban a hulladék szeméttárolóban való elhelyezése tonnánként 80 euróba kerül, míg Romániában még nincs hasonló díjszabás, azonban 2017 január elsejétől bevezetik.

Hirdetés