Drámai módon fogyatkozik Románia lakossága

De mit kéne tennünk azon kívül, hogy nem vándorolunk ki és sok gyermeket vállalunk?
Hirdetés

Nagyjából semmit, ez pont elég lenne ahhoz, hogy visszaforduljunk a demográfiai lejtőn. A román statisztikai intézet a népesedés világnapja alkalmából ugyanis közzétette jelentését, amelynek alapján az optimista forgatókönyv szerint is 5,6 millió fővel, rosszabb esetben 7,4 millió fővel csökkenhet Románia lakossága 2060-ig.

A statisztikusok szerint az mindenképpen kizárható, hogy a következő fél évszázadban a népesség növekedne, ezt akkor tartják elképzelhetőnek, ha a termékenységi ráta növekedésnek indulna. A szakemberek – a lakosság elöregedését, az élettartam várható növekedését és az esetleges bevándorlást figyelembe véve – azt valószínűsítik, hogy 2060-ig 13 millióra csökken Románia lakossága.

Nézzük tehát az adatokat:

• Idén január elsején 19 millió 870 ezer lakos élt Romániában, ez 75 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

• A születéskor várható átlagos élettartam jelenleg 75 és fél év Romániában. A nők és a férfiak közti különbség elég nagy: a nőknél 79, a férfiaknál 72 év.

• Az elöregedési tendencia folytatódik: tavaly a 65 éveseknél idősebbek aránya a társadalmon belül 16,5-ről 17 százalékra emelkedett, míg a 15 év alatti gyerekek aránya 15,5 százalék maradt.

• A „népességi csúcs” 1990-ben volt: Románia lakossága ekkor érte el a 23,2 milliót. Negyed évszázad alatt tehát a lakosság több mint négymillió fővel csökkent.

Hirdetés

• Fél évszázada a gyerekek tették ki a lakosság negyedét, az idősek aránya pedig a mostani fele volt.

• 2013-ig a fogyáshoz a kivándorlás járult hozzá a legnagyobb, 70-80 százalékos mértékben.

• A migráció következményei azóta is gondot okoznak. Mert ez a migrációs folyamat ugyan leállt – nem távoznak már lényegesen többen, mint ahányan visszatérnek Romániába – a jelenség továbbra is hozzájárul a népesség fogyásához, mivel a kivándorlók főleg a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályból kerültek ki.

• A romániai nőknél a termékenységi ráta 1,3 gyermekre csökkent. A falun élők átlagosan 24,2 éves korukban, a városiak pedig 28,3 éves korukban szülték meg első gyermeküket.

Hirdetés