A honosítás jobban teljesít

Semjén Zsolt elárulta, hány új magyar állampolgár van eddig. Kelemen Hunorral közösen szavazásra buzdítanak a romániai választásokon.
Hirdetés

Semjén Zsolt a határon túli magyarság képviselőivel közösen tartott sajtótájékoztatót az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) nyári táborában pénteken, Kisvárdán. A miniszterelnök-helyettes itt mondta el, hogy az elmúlt hat évben

több mint 850 ezren

éltek a kedvezményes honosítás lehetőségével vagy kaptak állampolgársági megállapítást.

A kedvezményes honosítás keretében 780 ezren tették vagy teszik le a napokban az állampolgársági esküt és 70 ezren kaptak a diaszpórában állampolgársági megállapítást. Eddig 23 ezer kérelmet utasítottak el, ami – Semjén szerint – jól mutatja a szigorú államigazgatási figyelmet.

A ciklus végéig

meglesz az egymillió új magyar állampolgár

– jelentette ki. Semjén azt kérte a román állampolgársággal is rendelkező honosított magyar állampolgároktól, hogy vegyenek részt a várhatóan az év végén tartandó romániai parlamenti választásokon.

„Miután akaratunkon kívül világnemzetté váltunk, nem lehet közömbös számunkra, hogy mi történik a körülöttünk lévő országok magyarsága szempontjából” – fogalmazott a kormányfő-helyettes.

Hirdetés

Hasonló üzenettel fordult az érintettekhez Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, mivel úgy véli, a helyhatóságok erejét meg lehet duplázni a mögöttük álló parlamenti frakcióval.

A román kormány által bevezetett levelezéses szavazás regisztrációköteles, ezért az RMDSZ is arra buzdít minden érintettet, hogy a következő hónapokban

regisztráljanak a levelezéses szavazásra az interneten

– figyelmeztetett Kelemen Hunor.

Hozzátette, a szavazás technikai részleteit a magyar kormány segítségével a médián keresztül eljuttatják majd a román állampolgársággal rendelkező magyar emberekhez.

Hirdetés