Turulmadár szállt le a Partiumban és Bánságban

A kerecsensólyom korábban elterjedt volt Romániában, de idővel szinte teljesen eltűnt az országból – most visszatelepítik.
Hirdetés

A magyarországi partnerszervezetekkel közösen lebonyolított madárvédelmi programoknak köszönhetően jelentősen megnövekedett a világszinten is veszélyeztetett kerecsensólyom (Falco cherrug) állománya Románia nyugati térségében, a Partium és a Bánság síksági területein – tudatta a marosvásárhelyi székhelyű Milvus madárvédő egyesület hétfőn.

A múlt században még kifejezetten elterjedt volt a kerecsensólyom Romániában,

azonban a mérgezés, a költőterületek eltűnése, a szántóföldek térnyerése és orvvadászat miatt szinte teljesen eltűnt az országból.

A turul és a kerecsensólyom
A magyar eredetmondák mitologikus madarát, a turult többnyire a kerecsensólyommal szokták azonosítani. Egyes elképzelések szerint a mondai turul az élővilágban egy nagy testű sólyommal, talán az altaj sólyommal (Falco cherrug altaicus), a kerecsensólyommal (Falco cherrug) vagy esetleg a szirti sassal (Aquila chrisaetus) azonosítható. A régészeti leletek azonban leginkább a kerencsensólymot valószínűsítik. (Wikipédia)

A 2000-es évek elején Romániában az országos állomány néhány párból állt, amelyek a dobrudzsai Macin-hegységben fészkeltek.

A Milvus csoport egy nemzetközi projekt keretében az áramszolgáltató cégekkel együttműködve több mint nyolcvan költőládát helyezett ki magasfeszültségű villanyoszlopokra, elsősorban Temes és Arad megyében. Míg 2011-ben még csak egyetlen kerecsensólyom párt sikerült megfigyelniük az ország nyugati részén, amely egy természetes hollófészekben költött,

a költőládák kihelyezésének köszönhetően megnőtt az állomány.

Tavaly nyolc, idén pedig legkevesebb 14 pár kerecsensólyom fészkelt a térségben, valamennyi az oszlopokra kihelyezett költőládákban.

A kerecsensólymok más madárfajok – elsősorban varjúfélék, illetve más ragadozó madarak – fészkeiben költenek, ezek hiányában a sólymok gyorsan alkalmazkodnak a számukra kihelyezett mesterséges költőládákhoz.

Idén a költőládákban cseperedő fiókák nagy része jelölő gyűrűt kapott, hogy a növekedő romániai állomány terjeszkedését lekövethessék. Két kerecsensólyom fióka műholdas jeladót is kapott, így mozgásuk még hatékonyabban vizsgálható.

Hirdetés

A sólymok műholdas adókkal való jelölése a magyarországi partnerszervezetek szakembereinek segítségével történik, elsősorban azért, mert ők rendelkeznek a legnagyobb tapasztalattal a fajt illetően, hiszen az első kerecsenvédelmi intézkedéseket még a 70-es években léptették életbe – olvasható a Milvus csoport közleményében.

Néhány éve Magyarország, Szlovákiával közösen, elindított egy

Life-projektet a kerecsensólyom Kárpát-medencei állománya megőrzésének érdekében.

A faj védelmét célzó második Life-projektben immár a Milvus csoport is partner volt, és számos sikeres intézkedést hajtott végre a Partiumban és a Bánságban.

A romániai egyesület most újabb – 11 magyarországi és két romániai szervezet által indított – madárvédelmi programban vesz részt, amellyel a veszélyeztetett kerecsensólyom és parlagi sas populációk zsákmánybázisát akarják, ürgék telepítésével, biztosítani a Kárpát-medencében.

Hirdetés