Mégse borul össze a PNL Oprea volt pártjával

Áprilisban még át akarták csábítani a zsebpártokat a liberálisok, most már Oprea nélkül sem kell nekik az UNPR.
Hirdetés
Hiába mondott le a magát minden szinten elásó pártvezér, Gabriel Oprea a Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) elnöki tisztségéről, így sem jött létre a fúzió a Nemzeti Liberális Párttal, mert ez utóbbi vezetőtanácsa ma egyhangúlag arra szavazott, hogy a PNL egyedül induljon az őszi parlamenti választásokon.
 
Az UNPR néhány helyet szeretett volna a PNL választási listáin a beolvadásért cserébe, de a liberálisok ezt ma elutasították azzal együtt, hogy Alina Gorghiu, a PNL társelnöke áprilisban még szívesen átcsábította volna a törpepártot a PSD mellől a Călin Popescu-Tăriceanu-féle liberálisokkal (ALDE) együtt. 
 
A parlamentben alakult, majd oda a PSD hátán 2012-ben 15 mandátummal bejutott UNPR tavaly összeolvadt Dan Diaconescu Néppártjával, és önálló frakciót alakított. Az UNPR az utóbbi hónapokban öles léptekkel indult meg a széthullás útján, legutóbb felolszlott a szenátusi frakciója, mert egyes tagjai visszaültek a PSD-hez.
 
A párt annyira számított arra, hogy idén ősszel a PNL farvizén jut be újra a parlamentbe, hogy megvált egyetlen ismert arcától, Gabriel Oprea elnöktől, aki húzónév helyett nehezékké vált: lejáratta magát belügyminiszterként azzal, hogy mindenhova rendőri felvezetéssel furikázott, emiatt vizsgálja a DNA, doktori dolgozatát pedig plágiumgyanú miatt vizsgálják.
 
A PSD sem kíván már szövetséget kötni az UNPR-rel, Liviu Dragnea PSD-elnök múlt héten egyértelművé tette, hogy az együttműködés egyetlen formáját ő abban látja, ha Oprea pártja beolvad az övébe (ahonnan egyébként a zsebpárt alapítótagjainak zöme kivált 2008-ban).

Hirdetés