Börtönreform: akár az amnesztia is szóba jöhet

Románia sürgősen megoldást kell találjon a börtönök túlzsúfoltságára, különben óriási kártérítések kifizetésére kötelezhetik.
Hirdetés

Raluca Prună igazságügyi miniszter hétfőn arról beszélt a sajtónak, hogy sürgősen megoldást kell találni a romániai börtönök túlzsúfoltságára, ezért közvitát kezdeményez a témában. Ennek alapján készülhetne el az a törvényjavaslat, amelyet a parlament elé terjesztenek.

Véleménye szerint meglehet, hogy radikálisabb megoldásokra is szükség van, de ezeket csak abban az esetben terjesztenék a parlament elé, ha a közvita során a szélesebb nyilvánosság is támogatja azokat. Hozzátette:

minden lehetőséget számításba vesznek,

beleértve az amnesztiát (büntetés elengedését), a börtönbüntetés lerövidítését  vagy a megkegyelmezést is.

Raluca Prună emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága 2012-ben már figyelmeztette Romániát a büntetés-végrehajtás hiányosságaira, de azóta sem történt előrelépés, csak néhány ad hoc lépés született az elmarasztalás elkerülése végett. Az Emberi Jogok Európai Bírósága a börtönviszonyok miatt elmarasztalta Olaszországot és Bulgáriát is, ami

kártérítések (több tízmillió euró) kifizetésével is jár.

Hirdetés

Ezt szeretné elkerülni a most kezdeményezett közvitával a román igazságügyi miniszter.

Egyébként 854 millió eurót különítettek el börtönépítésre és a hiányosságok megoldására, és versenyvizsgákat hirdetnek a büntetés-végrehajtási intézetek vezetői tisztségére, hogy menedzseri képesítéssel rendelkező igazgatók kerüljenek a börtönök élére.

Hirdetés