Meghalt Michael Cimino

A szarvasvadász Oscar-díjas rendezője 77 éves volt.
Hirdetés

Elhunyt 77 éves korában Michael Cimino Oscar-díjas amerikai rendező, a vietnami háborúról szóló A szarvasvadász című film Oscar-díjas rendezője – adta hírül a BBC News.

A rendező holttestét szombaton találták meg Los Angeles-i otthonában, miután ismerősei hívásaira nem válaszolt – közölte barátja és hajdani ügyvédje, Eric Weissmann. A halál okát egyelőre nem állapították meg.

Cimino összesen nyolc filmet rendezett. Leghíresebb műve az 1978-ben bemutatott, Robert De Niro, Meryl Streep és Christopher Walken főszereplésével készült A szarvasvadász (The Deer Hunter) öt Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb filmnek és legjobb rendezőnek járó szobrocskát.

Karrierjét nagy sikerek és nagy bukások jellemezték, A szarvasvadász után Hollywood története egyik legnagyobb rendezőjének kiáltották ki, következő filmjét, A mennyország kapuját viszont óriási bukásnak könyvelték el.

„Közös munkánk olyasmi, amire mindig emlékezni fogok. Hiányozni fog” – írta közleményében Robert De Niro, A szarvasvadász főhőse.

Hirdetés

A szarvasvadász egy pennsylvaniai kisvárosban élő baráti táraság életén keresztül mutatja be a vietnami háború pusztító hatását. A film – az amerikai filmakadémia elismerése ellenére – nagy vitát váltott ki, sokan háborúpárti, a Vietnam elleni hadjáratot legitimáló alkotásnak tartották.

A film operatőre egyébként az Amerikába emigrált magyar művész, Zsigmond Vilmos volt, aki szintén az idén hunyt el.

A szarvasvadász sikere után írta és rendezte Cimino A mennyország kapuja című, 1980-ban bemutatott westernt, mely a wyomingi Johnson megye 1889-93-as háborúja idején játszódik, főbb szerepeit Kris Kristofferson, Christopher Walken, Isabelle Huppert és Jeff Bridges játszotta.

A film hatalmas pénzügyi bukást hozott, a rendező maximalizmusa miatt a tervezett összeg többszörösébe került, egy évvel a határidő után készült el és csődbe vitte a United Artists stúdiót.

Szakértők szerint A mennyország kapujának legendás bukása vetett véget az erős kezű rendezők korszakának és a film nyomán kezdődött a filmes költések szigorúbb ellenőrzése.

Hirdetés